Транспорт

Първи чартър е осъществен между София и Дубай след 15 години

   
Първи чартър е осъществен между София и Дубай след 15 години
Дубай привлича хиляди българи всяка година
  Мирослав Иванов

Националният превозвач „България Еър“ осъществи първи чартър между София и Дубай на 2 април след 15 години. Това съобщи за TravelNews Байко Байков, управител на туроператора „Бохемия“, който организира програмата. Полетът е посрещнат тържествено на дубайското летище. Досега чартъри са правени само до съседното емирство - Шарджа. Редовни полети се осъществяват до летищата в Дубай и Абу Даби.

Авиокомпанията „България Еър“ и туроператорът „Бохемия“ организират общо 9 полета между София и Дубай, като последният чартър ще бъде на 12 май 2024 г., каза Байко Байков. С тях се очаква да пътуват над 1600 българи. „Интересът към дестинацията е много голям, защото полетите са в периода на априлската и великденската ваканция, както и майските празници. Времето е много подходящо за плаж и екскурзии“, заяви Байков. Той допълни, че на място е осигурено посрещане и обслужване на български език.

Цените на пакетите започват от 1099 лв., в които влизат 5 нощувки в хотел по избор, самолетни билети, летищни такси, 1 брой ръчен багаж до 10 кг и 1 брой чекиран багаж до 10 кг., трансфери и застраховки с „Евроинс“.

Над 15 000 българи са посетили Дубай само за три месеца – от началото на януари до края на март 2023 г. Това показват данните на Департамента по икономика и туризъм на емирството, съобщиха за TravelNews от институцията. Ръстът е близо 20% спрямо същия период на миналата година.

Дубай вече не е предпочитан само от богатите туристи. Той предлага над 100 хотела в различни категории за всички видове гости. Например може да се отседне в тризвездни хотели за около 35 - 40 евро на двойна стая със закуска, а в четиризвездни - за около 100 евро. Петзвездни има за 150 евро на двойна стая със закуска, а суперлуксозни комплекси със собствен плаж - от 200 евро нагоре. Всички хотели обаче предлагат по-добро качество и лукс в сравнение с тези в Европа и други дестинации.

Градът се рекламира и като семейна дестинация за почивка, за да може да идват родителите с децата си. Има много семейства, които посещават емирството именно заради сигурността, която предоставя. Освен семействата се вижда и голям тренд на двойки, които идват на почивка. Дестинацията е много сигурна и безопасна, затова виждаме и много жени, които пътуват сами, както и групи от приятели, коментира Байко Байков.

Емирството предлага много занимания за деца – атракции, забавления, водни и увеселителни паркове. В Дубай моловете не са само търговски центрове. В тях можеш да прекараш цял ден без дори да пазаруваш, защото има много атракции за деца и възрастни. В тях можете да намерите ски писта, ледени пързалки, увеселителни паркове и аквапаркове.

Освен това Дубай разполага с безплатни обществени плажове, но има и такива с платени шезлонги и чадъри. От друга страна привлича туристите с атракции, модерни музеи и сгради, съвременна архитектура, ресторанти, барове, дискотеки, много забавления, молове за пазаруване и екскурзии. Най-популярно е джип сафари в пустинята, където вечерта се прави традиционна арабска вечер с шоу под звездите. Старата част на Дубай е реставрирана и заедно с традиционния пазар (сук) става атрактивна за туристите. Разходките с корабчета, яхти и лодки също са много предпочитани.

Мирослав Иванов