Събития

Билетите за посещение из замъка Балморал бяха разпродадени за 24 часа

   
Билетите за посещение из замъка Балморал бяха разпродадени за 24 часа

Туристическите обиколки на замъка Балморал, които ще дадат на посетителите възможност за първи път да се докоснат до вътрешността на шотландската резиденция на британското кралско семейство, са били разпродадени в рамките на едва 24 часа, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Посещенията в замъка, ръководени от екскурзоводи, ще се провежда от 1 юли до 4 август, но билетите бяха разпродадени още през първия ден от пускането им в продажба вчера. Обиколките ще се организират преди крал Чарлз III и кралица Камила да пристигнат в замъка за лятната си ваканция, като групите са ограничени до 10 души наведнъж и 40 души дневно. Досега посетители се допускаха само до балната зала и градините на имението, завършено през 1855 г. и купено от кралица Виктория и принц Албърт.

Разпродадените "вътрешни турове" бяха на цена от 100 британски лири или 150 британски лири с включен следобеден чай. В рекламата на туровете се посочва, че става дума "историческо пътуване през някои от най-красивите стаи на замъка Балморал, за пътуване през времето" от Викторианската епоха до наши дни.

През септември 2022 г. кралица Елизабет II бе фотографирана в дневната на Балморал, докато очаква лидера на консерваторите Лиз Тръс, на която предстоеше да стане премиер и сформира правителство. Два дни по-късно, на 8 септември, кралицата почина.