Новини Събития

Кога ще отпаднат визите за САЩ за българи

   
Кога ще отпаднат визите за САЩ за българи

За 1 година (бел. ред. октомври 2021-септември 2022 гг.) България е успяла да намали процента на отказаните визи за САЩ с 8%, сочат данните на Държавния департамент на Щатите. Това е сред основните фактори, от които зависи кога ще паднат американските визи за българи. Въпросът отново беше повдигнат днес по време на официално събитие, посветено на 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България, провело в София. На него присъстваха американският посланик Кенет Мартен, председателят на парламента Росен Желязков, министри в оставка, политици.

„Когато пристигнах преди близо година в България, нашите партньори в тогава служебния кабинет, чуха от мен че поемам ангажимент да работя с българските институции, за да постигнем това, което трябва да се направи, така че България да отговори на изискванията да стане част от програмата за безвизови пътувания. Предприехме стъпки, насърчихме българското правителство да назначи служител от висшия ешелон. Бяха постигнати цял набор от изисквания за безвизово пътуване, но има и други, които трябва да се удовлетворят. Единият от честите коментари е, че в България процентът на отказ от виза е доста висок. Има и други такива държави. Надяваме се, че повишаването на икономическото благоденствие на страната ще намали процентът на отказани визи в бъдеще“, каза американският посланик у нас.

Той припомни, че критериите за безвизово пътуване до САЩ са еднакви за всички държави в света и това не е политическо решение, което се взема в САЩ.

„Работим с пълни сили, за да дадем възможност на България да постигне всички критерии за безвизово пътуване. Много ми се иска да се случи преди края на моя мандат“, заключи той.