Оферти

Короната на Адриатика – Будва – Котор - Дубровник

   
Короната на Адриатика – Будва – Котор - Дубровник

Короната на Адриатика – Будва – Котор - Дубровник

5 дни /3 нощувки

Екскурзия от Русе, Свищов, Белене, Плевен и София

Знаете ли, че Дубровник е един от най-красивите градове в света! Казват му "Приказка на средата на Рая". Джордж Бърнард Шоу пък, още при първото си посещение възкликва "Ако желаете приживе да видите парченце от Рая, посетете Дубровник!".

Можем да разкажем наистина много, но можем да покажем още повече. Ако се интересувате от култура, история, вино, хубава храна, средиземноморска архитектура, изкуства, но и най-вече ако обичате красивото - то Дубровник е мястото, което ще утоли жаждата Ви за всичко това! Заповядайте с нас и нека заедно видим това парченце от Рая, което ще остане във вас завинаги.  

ДАТИ:

  • 29 МАЙ - 02 ЮНИ
  • 18 - 22 ЮНИ
  • 09 - 13 ОКТОМВРИ

ДЕН 1
- Отпътуване от Русе - 13:30 ч. Паркинга на централна ЖП Гара;
- Отпътуване от Свищов - 14:45 ч. Площад Свобода;
- Отпътуване от Белене - 15:30 ч. 
- Отпътуване от Плевен - 16:45 ч. 
- Отпътуване от София - 19:00 ч. (Автогара "Сердика" - на спирката на метрото) и продължаваме по маршрут Подгорица – Будва.

ДЕН 2
- След като излезем от България, започва нашият път през Сърбия и Черна Гора - красота, красота и още красота, докато преминаваме през Черногорският каньон на реките Тара и Морача - най-големият каньон в Европа и втория в света след Гранд каньон в САЩ. Дълъг е 82 км. с дълбочина до 1300 м. в някои точки. Представлява една от красивите парченца, съставляващи Националния парк "Дурмитор", включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ще видим много живописни гледки, ще преминем редица красиви тунели, движейки се през дефилето, което следва двете така наречени "изумрудени реки", заради синкавозеленият цвят на водите им. След като минем границата между Сърбия и Черна гора, която буквално е кацнала на върха на една скала в дефилето (стискайте палци митничарите да са в настроение) ще преминем през столицата на Черна Гора, насочвайки се по винения път право към брега на Адриатика.
- Ще направим пауза на бреговете на Шкодренското езеро - най-голямото езеро на Балканския полуостров, известно и като най-големият резерват за водни птици в Европа. Жълти лотоси, водни лилии и още интересни растения покриват огледалните му води, в които живеят 22 вида уникални риби, а над 279 вида водни птици свиват гнездата си там. По пътя, преминаващ право през езерото са разположени няколко крепости, служили за митници и бастиони през средновековието.
- Малко след като сме вдишали от красотата на Шкодра, ще се появим на височините над първата перла от короната на адриатика - приказната Будва! Преди да влезем в китният град, чието име значи "Да бъдем двама" ще направим кратка ФОТО пауза на панорамната площадка над острова „Свети Стефан“ – изключително популярен сред световноизвестните публични личности и ценители на изкуството.
- Настаняване в Будва след обяд.
- Вечеря.
- Свободно време.
- Нощувка.

ДЕН 3
- Обилна закуска на блок маса. Веднага след като си изпием кафето заедно с чашката - вдигаме мачтите на автобуса и отпътуваме към най-красивата перла в короната на Адриатика -  Дубровник.
- Преминаваме с ферибот през Которския залив точно между две кокетни, но и спиращи дъха градчета. Минаваме и границата Черна Гора - Хърватия и малко след това стигаме Дубровник. Панорамна обиколка на Дубровник, разкриваща величието и силата на крепостта, с всички укрепителни стени, бойници, кули и бастиони. Преминаваме през една от портите на града и спираме пред порта Плие, където започва пешеходната ни обиколка в Стария град с местен екскурзовод на български. Ще видим старинната улица Страдун, църквите Свети Спас и Свети Влах – светецът-защитник на града, паметникът на Гундулич, паметника на Орландо, Францисканския манастир, Доминиканския манастир, галерията Кнежев двор и Йезуитската църква Свети Игнасиус. Ще се потопим във вълнуващата история на града, в който е заснет и прочутият сериал „Игра на Тронове“, а на едно много красиво, но и тайнствено място се намира и железният трон, на който желаещите могат да си направят царствена снимка.
- Свободно време, през което можете да вземете лифт до най-високата точка над града Св.Сърдж, да направите тур по стените на крепостта, да се "изгубите" из тесните търговски улички или да се отправите на посещение на о-в Локрум, свързан с историята на фармацията и манастира, приютил и спасил Ричард Лъвското сърце / стига се до там с туристическо корабче, срещу допълнително заплащане /. Островът е превърнат в резерват и още със стъпването на кея се виждат пауни, фазани, зайци, които обикалят най-спокойно залените площи и руини наоколо. 
- Отпътуване за Будва.
- Свободно време.
- Вечеря.
- Нощувка.

ДЕН 4
Закуска на блок маса. Свободно време в Будва, подходящо за разходка, плаж, шопинг или по желание посещение на Котор / срещу допълнително заплащане/.
- Пристигане в Котор, последната перла от короната на Адриатика. Разглеждане на града-крепост, помещаващ уникални архитертурни и културни паметници от 12 – 14 век:(Катедралата Св. Трифон / 1166 г. /, църквите Св. Лука / 1195 г. /,Св. Ана, Св. Богородица). Крепостната стена от чиято най-висока точка се разкрива зрелищна гледка към залива и Которския фиорд. Един от многото любопитни факти, за които ще ви разкажем по време на обиколката, е това, че Леонардо Да Винчи е желаел да построи своя вила на най-високата точка в крепоста, място, което никога не може да бъде превзето. Неговата работа и напредничава инженерна мисъл са оставили отпечатък върху крепостта и града. С града са свързани много легенди, историята му е красива, наситена с романтика, игра на власт, страст и сблъсък на много култури, оформили крайния вид и дух на Котор. Свободно време за обяд, разходка, качване по крепостта или пазар на средовековния кей, който е и основният вход към крада. На стария пристан, който е бил единственият вход към скритата крепост Котор акустират огромните речни кораби на MSC и Costa Cruises.
- Възможност за разходка с корабче в Которския залив (по желание и срещу допълнително заплащане). Качвайки се на корабчето, освен историята която ще научите, ще се озовете и на един малък остров, в средата на "кръстовището" на Которските фиорди, където се разнинават огромните лайнери. В центъра му има църква, а там почти винаги има сватба, а за самото място казват, че носи изключителен късмет на тези, които се докоснат до него. На острова са венчани редица знаменитости от Холивуд. Още свободно време.
- Връщане в Будва.
- Пешеходна обиколка с местен екскурзовод на стария град на Будва и свободно време.
- Вечеря.
- Нощувка.

ДЕН 5
Закуска. Отпътуване за България по обратния живописен път през фиордите и каньоните. Посещение на манастира Морача, дълбоко свързан с нашата история, средновековната ни империя, завета и подаръка на един султан и др. 
Един от малкото манастири незасегнати от воините на султана, станал свидетел на изключителна среща между христянството и исляма. Пристигане в София, В. Търново, Свищов, Русе (рано сутринта).

Повече информация за офертата: https://amavi.bg/KqzjRh2