Новини Турагенции

Екватор разкрива красотите в Адриатическа Албания

   
Екватор разкрива красотите в Адриатическа Албания
Албания става популярна дестинация
  Екватор

Толкова близо до нас и все пак толкова далеч от нашия първи избор за пътуване, Албания се оказва изключително привлекателна. В последните години тя се превърна в доста търсена дестинация за морски почивки. С лазурните си води, бели пясъци и красиви гледки балканската държава посреща хиляди туристи. В последно време българите също показаха интерес към страната. Туроператорите смятат, че Албания е държава с много възможности за пътуване и все още не е разкрила всичките си съкровища.

С паметници от световното наследство на ЮНЕСКО, безценни археологически обекти и брегове на Адриатическо море, които непрекъснато печелят международно признание от медиите, тази балканска страна е дестинация, която ни предлага нещо различно от това, на което сме свикнали.

Цялото западно крайбрежие на Албания се мие от водите на Адриатическо море, което лека полека преминава в Йонийско. Това прави и страната изключително подходяща за хубава и релаксираща почивка на морския бряг. Едно от най-големите й предимства в тази насока са много ниските цени, спрямо други европейски курорти, като например Гърция или Черна гора.

Albanian Daily News

Туроператорът "Екватор" предлага лятна почивка в Дуръс, Албания. Групите ще пътуват всяка седмица от 11 юни до 17 септември с директен полет до Тирана, изпълняван от European Air Charter.

Цените започват

от 953 лв. на човек и включват: самолетен билети, регистриран багаж 20 кг и ръчен багаж 5кг, летищни такси, трансфер летище - хотел и 7 нощувки на съответния борд. Допълнително цената покрива туристическа обиколка на Дуръс, представител на туроператора за целия престой и медицинска застраховка в пакет за максимална сигурност с "Евроинс".

Огромното предимство на Албания е, че дестинацията все още не е толкова нашумяла и няма задушаващи групи с туристи. Предлага перфектната възможност за тиха и релаксираща почивка. Спокойствието се дължи на факта, че в страната има голям брой различни забележителности, които са разпръснати из цялата страна, което предотвратява струпванията. Друга невероятна черта на страната е фактът, че албанците са много гостоприемни и дружелюбни хора. Местните са много сърдечни, въпреки че албанският език не е от често срещаните и говорените от туристите.

“Екватор” предлага и допълнителни екскурзии, които да запознаят туристите с красотите на Албания. Дуръс е най-древният град в Албания и това го прави изключително интересен. По улиците му човек може да открие музеи, галерии, останки от древни забележителности. Руините от крепостните стени, амфитеатърът от времето на Римската епоха, джамията Фатух, както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата в Дуръс, които го правят привлекателна туристическа дестинация през годините.

10 best things to do in Durres in Albania - The Orange Backpack

Българските туристи могат да изберат и посещение на столицата Тирана. Тя предлага интересна смесица от съвременна архитектура и исторически паметници. Сърцето на града несъмнено е площад "Скендербег". Той е любимо място и на туристите, и на местните, но по-интересното е, че носи името на национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя. Други интересни забележителности в столицата са паметникът на националния герой на Албания Герг Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула, Дворецът на културата и Националният исторически музей.

Друга пленителна екскурзия на туристическата агенция е до Берат. Това е град-музей с древна история, включен в списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, разположен на десния бряг на албанската река Осум в близост до планината Томор. Датира от IV век пр.н.е. и няколко века по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство под името Кутмичевица. Запазени са много православни църкви, както и гроба на паметни за българската история имена – Свети Йоан Владимир, Свети Горазд и Свети Ангеларий – ученици на Кирил и Методий. Градът запазва славянското си име Белиград до XVII век. Днес на най-високата точка са запазени останки на средновековна българска крепост.

В комбинация с красивите лазурни води, релаксиращата обстановка и богата култура плюсовете за Албания стават предостатъчни. Ако мечтаете за уникална почивка, където да се усамотите с приятели и семейство - то Дуръс е перфектното място за вас!

Йоана Шомова