Новини Събития

Ето кои са петте най-впечатляващи места в Тоскана

   
Ето кои са петте най-впечатляващи места в Тоскана

Тоскана е регион в Централна Италия, а Флоренция е "столицата" и най-големият град в региона. Тоскана се смята за родното място на италианския Ренесанс. Регионът е известен с виното си и с дългия си списък от обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Известни художници като Микеланджело, Леонардо да Винчи и много други, оставят своя отпечатък върху катедралите и дворците в градове от целия регион.

Тоскана е дом на някои от най-известните забележителности на Италия, за които ще научите в тази статия. Планирайте своето пътуване, за да вземете максимума от Тоскана. Ето кои са най-важните спирки според dir.bg:

21 Best Things to do in Florence in 2023

Посетете историческия център на Флоренция

Вълшебно, очарователно, романтично... никое прилагателно не може да опише люлката на Ренесанса. Никой не може да пропусне Флоренция от списъка на "топ 5", защото това е един от градовете - емблеми на Италия.

Дом на галерия Уфици и Давид на Микеланджело, известни площади и мостове, невероятното Дуомо, както и дворци, градини и приказни гледки, Флоренция не е за изпускане при посещение в Тоскана.

Повечето от най-добрите забележителности на Флоренция се намират в малкия градски център. Историческият център на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Visit Pisa: Top Attractions & Things to do - Italia.it

Вижте наклонената кула в Пиза

Наклонената кула в Пиза е една от най-известните забележителности на Италия. До Пиза се стига лесно с обществения транспорт и посещението тук продължава само няколко часа, така че е чудесен вариант за еднодневна екскурзия от други градове в Тоскана.

Сложете Пиза начело на списъка, не само благодарение на прочутата кула и Пиаца дей Мираколи (Поле на чудесата), но и заради многото скрити съкровища, които си заслужават да се посетят.

Когато сте в града, не планирайте Полето на чудесата за единствената си спирка: продължете, към Лунгарно. Там можете да намерите забележителни места като музея Сан Матео, Синият площад и красивата църква "Санта Мария дела Спина".

10 Best Things to Do in Siena - What is Siena Most Famous For? – Go Guides

Прекарайте малко време в Сиена

Пътувате до Тоскана и не сте планирали ден в Сиена? Не правете тази грешка! Сиена има уникален чар и древна история. Опитайте се да посветите цял ден на този град, разхождайки се по калдъръмените му улици в сянката на тухлените му сгради. Градът е централно разположен в Тоскана и има ЖП гара и автогара, така че е лесно да стигнете до тук от останалите местности в Тоскана.

Сиена е известен по целия свят с Палио, който се провежда всяка година на 2 юли и 16 август. Палио е конно състезание, което е част от фолклора. Жителите на Сиена го приемат като свещен ритуал и много сериозно събитие. Точно сега имате възможността да спечелите пътуване до Тоскана и да посетите невероятното събитие. Как? Разберете в края на статията.

Monteriggioni | Visit Tuscany

Разходете се в Монтериджиони

В провинцията на Сиена, само на 30 минути с кола или автобус, има друг тоскански хълмист град, който определено заслужава да бъде посетен - Монтериджони.

Споменато в Ада на Божествената комедия на Данте Алигиери, селцето е дом на перфектно запазени десет метрови крепостни стени, заедно с четиринадесет кули, които се открояват отдалеч. Когато влезете през средновековните врати, вече сте в сърцето на селото.

Днес Монтериджони е посещаван от поклонници от цял и също така е световно известен със средновековния си фестивал, празнуван всяка година през юли.

How to Visit the Saturnia Hot Springs in Tuscany: Guide to Cascate del  Mulino - The Globewanderin

Отпуснете се в горещ извор

Тоскана е пълна с красиви места, но това може би е едно от най-уникалните. Cascate del Mulino, наричан още Термалните бани на Сатурния, е горещ извор, който се намира в южна Тоскана. Водата се разлива в терасовидни басейни и достига 38 градуса по Целзий.

Този каскаден термален извор е отворен през цялата година и е безплатен за посещение. По време на туристическия сезон това може да бъде многолюдно място, така че планирайте посещението си рано или късно през деня за най-добро изживяване, ако ще бъдете в Тоскана от юни до септември.