Новини Събития

Очаква се туризмът да добави рекордните $11,1 трилиона към световната икономика през 2024 г.

   
Очаква се туризмът да добави рекордните $11,1 трилиона към световната икономика през 2024 г.

лобалното икономическо въздействие на туристическата индустрия продължава да се засилва. Очаква се тази година то да достигне рекордните 11,1 трилиона долара, като през 2019 г. надхвърли предишния си връх от 10 трилиона долара. Прогнозите са, че след още едно десетилетие туризмът ще се превърне в индустрия на стойност 16 трилиона долара, като тогава той ще съставлява 11,4% от световния брутен вътрешен продукт.

Днес 1 на всеки 10 души е зает на работно място, свързано с туризма; до 2034 г. този процент ще нарасне, като се очаква 12,2% от работните места в света да са свързани със сектора.

Всичко това е част от изследването на глобалното икономическо въздействие за 2024 г., публикувано в четвъртък от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), водещата група за защита на интересите, фокусирана върху количественото определяне на икономическото въздействие на индустрията на глобално ниво. Констатациите, изготвени в сътрудничество с консултантската фирма Oxford Economics, бяха предоставени ексклузивно на Bloomberg преди по-широкото им разпространение.

За да изготвят прогнозите си, анализаторите събират данни от правителства и браншови групи, които представят доклади по теми като пристигания и разходи за международен туризъм през предходната година, и ги комбинират със собствени, ориентирани към бъдещето оценки на търсенето и предлагането на пътувания.

За експертите на WTTC най-големите цифри са най-малко изненадващи. Растежът на туристическата индустрия, който се отчита сега, е в унисон с предишни прогнози, докладвани от групата; миналата година подобно проучване предвиждаше, че до 2033 г. секторът ще представлява 15,5 трилиона долара.

Но подробностите в доклада дават по-различна и забележителна картина: Рекордното възстановяване на туристическия сектор през 2023 г. е станало без особена помощ от китайския и американския пазар, където международните пристигания продължават да изостават значително от нивата преди пандемията. Вероятността тези пазари скоро да се възстановят е това, което създава потенциал за рекордни стойности през тази година.

Четиринадесетцифрените суми, посочени в доклада на WTTC, могат да бъдат разделени на три вида пътнически транзакции. Преките разходи за пътуване включват всички разходи, които са най-ясно свързани с пътуването: Хотели, екскурзии и транспорт, както и публичните инвестиции в тези видове услуги. След това има непреки разходи за пътувания, които определят количествено ефекта от разходите на тези предприятия. Сред видовете разходи, включени в тази категория, са чаршафите и кърпите, които хотелите купуват от местни доставчици, или съставките, закупени на едро за закуската на шведска маса. И накрая, има и индуцирани разходи, които отчитат ефекта от използването на заплатите на служителите в хотелиерството за стимулиране на местната икономика.

Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет за пътувания и туризъм, в разговор с Bloomberg от Бостън, казва, че туристическият сектор в САЩ е едно от изключенията поради това, че доларът се е засилил, което прави пътуването до САЩ по-скъпо за хората в страни, които се борят с инфлацията.

Тя добавя, че закъсненията на визите също са фактор. Разходите за входящи международни посещения в САЩ остават с повече от 25% под нивата отпреди пандемията. В Китай разходите на посетителите изостават с 60%, което го прави най-слабо възстановената туристическа икономика от 185-те страни в доклада на WTTC.

За отбелязване е и фактът, че повече пари продължават да се харчат за вътрешни пътувания в сравнение с международните пътувания. През тази година те ще съставляват рекордните 5,4 трилиона долара, което е с 10% повече от нивата през 2019 г.

Общо 142 от 185-те изследвани държави се очаква да надхвърлят нивата на туристическите си резултати от 2019 г. през 2024 г., а почти всички от тях ще отчетат допълнителен ръст на годишна база. Това означава, че не само икономиката на туризма като цяло ще счупи рекорди тази година - ако всичко се развие според очакванията - но и на всяко от тези местни нива.

"Пътуванията не просто се завръщат, те са в подем", казва още Симпсън.