Новини Събития

Гърция вече издава бързи визи за турски граждани

   
Гърция вече издава бързи визи за турски граждани

В Гърция властите вече издават бързи визи за турски граждани – с право в рамките на седмица да посетят гръцки острови, предаде БНР.

Туристическият сектор е доволен от потока на туристи. Полза за местната икономика и сближаване между двата съседни народа са основните фактори за облекчаване на визовия режим за турци, които в рамките на една седмица могат да посетят 10 гръцки острова.

Започна издаването на бързи визи от гръцката полиция на пристигащи турски граждани. Данните им се проверяват в базата данни на Европол и след това се издават визите, поясняват от полицията на Родос, а островът вече посрещна първите турски туристи. Кметът на малкия остров Симис също похвали инициативата и съобщи, че вече рязко се увеличават собствениците на яхти, които ползват пристанището на острова. Доволни са и хотелиерите на островите, които още в първите дни отбелязват силно нарастване на потока от турски туристи.

Облекчаване на визовия режим за турски граждани е резултат от споразумение между гръцкия премиер Мицотакис и турския президент Ердоган след среща в края на миналата година. Националистическите партии в Гърция обаче видяха заплаха за лесния достъп на турци до гръцките острови и дори приканиха премиера да прекрати процедурата по издаване на бърза виза.