Събития

Италия ще спасява наклонената кула в Болоня

   
Италия ще спасява наклонената кула в Болоня

Италия има проблем с наклонена кула, която заплашва да рухне и то върху главите на стотици туристи.

И, не, този път не говорим за кулата в Пиза, а за тази в Болоня.

Градът на стоте кули, както наричат Болоня, тепърва ще заимства от Пиза технологията, с която да спаси Гарисенда - една от двете най-високи кули в центъра на града.

Гарисенда е висока 48 метра и е построена през XII век.

Едва два века по-късно кулата започва да се накланя и в момента е наклонена с 4 градуса. Процесът започва още след построяването на съоръжението, когато почвата под него полека-лека ерозира и се поддава на тежестта на кулата.

Кметът на Болоня - Матео Леопоре - заяви пред медиите тази седмица, че ще положи всички усили за спасяването на Гарисенда.

Той припомня, че емблематичната кула присъства в редица класически произведения като "Божествена комедия" на Данте Алигиери и "Картини от Италия" на Чарлз Дикенс. През декември миналата година състоянието на Гарисенда е проверено със специални сензори и е установен наклонът на югоизток.

За да бъде съхранено съоръжението, Леопоре ще вземе пример от Пиза и ще вземе назаем тяхната технология.

Гарисенда ще бъде подпряна с две колони и стоманено скеле, които да подсигуряват скелето.

Заедно с това започва и планиране на допълнителна реставрация, която ще се проведе през следващите две години. Отделно ще отнеме около 6 месеца, докато скелетата от Пиза бъдат пригодени и напаснати към размерите на кулата в Болоня.

След като се закрепят, пилоните ще позволят Гарисенда да премине през реставрацията.

Тя ще включва и инжектиране на хоросан в основите за заздравяване на почвата, който е сходен с този на оригиналната конструкция. Впоследствие кабелите, които придържат кулата, ще бъдат затегнати - процедура, която ще намали напрежението в основата на сградата.

Усилията си заслужават, тъй като кулата е една от основните туристически атракции на Болоня.

Гарисенда може и да не е толкова известна, колкото кулата в Пиза, но тя заедно с кулата си близнак е впечатляваща гледка.

Укрепването на съоръжението не става и без помощта на частни компании. Фирми от Болоня вече са събрали над 2 млн. евро, които ще отидат за спасяването на кулата. Сред дарителите са компания за кожени облекла, бранд за спортни дрехи и маратонки и по-заможни частни лица.

Това далеч не е първият път, в който частни инвеститори спасяват италиански исторически съкровища.

През 2010 г. производителят на обувки Tod's дарява 25 млн. евро за реставрацията на Колизеума в Рим. В замяна фирмата има право да рекламира в продължение на години на фасадата на зданието.

Същата компания ще даде 2,5 млн. долара за реставрация на площад Марино в Милано.

Надеждите са Гарисенда да последва примера на кулата в Пиза, която в момента е здраво закрепена на мястото си и няма опасност от срутване.

Все пак в Болоня от стоте кули са останали едва 24 и си струва всяка от тях да бъде внимателно съхранена и да получи втори живот.