Транспорт

Вижте как ще изглежда жп линията между гарата и летището в Бургас?

   
Вижте как ще изглежда жп линията между гарата и летището в Бургас?

Представиха предварителния проект за железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до летище Бургас. Възложител е НКЖИ, като се предвижда в по-голямата част от трасето да се използва полосата на съществуващата железопътна линия до „Сарафово“.

Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част, съобщават от община Бургас.

В рамките на проекта се предвиждат нови спирки „Лазур“, „Морска градина“, „Солниците“, спирка за бъдещо развитие “Кьошето“ и нова гара „Летище Бургас“. Те ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудно подвижни лица.

Гара „Летище Бургас“ ще бъде изградена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и квартал „Сарафово“.

Тя ще осигури условия за престой, санитарни нужди, като за пътниците ще е осигурен удобен достъп в съответствие с изискванията и за лица с намалена подвижност.

Община Бургас

Техническото проектиране предвижда също така изграждане на железопътен надлез при улица „Одрин“, нов пътен надлез при ул. „Димитър Димов“, пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

Изпълнението на проекта ще допринесе за транспортната свързаност на централната градска част на Бургас чрез изграждане на нови спирки, както и за осигуряване на ефективен екологичен достъп към квартал „Сарафово“ и Летище Бургас.

Значително ще бъде подобрена транспортната свързаност на летището. Техническият проект е съобразен с възможностите за бъдещо развитие на железопътната линия до к.к. Слънчев бряг.

Община Бургас

Проектирането на обект „Изготвяне на технически проект, технически спецификации за строителство и изработване на ПУП за връзка между жп гара Бургас и летище Бургас“ е по проект: „Достъп от коридор ОИС до летище Бургас.

Проучванията за връзка между железопътната инфраструктура и летище Бургас“ се финансират от „Механизъм за свързана Европа“, сектор „Транспорт“.

Стойността на договора за проектиране, технически спецификации за строителство и изготвяне на ПУП е 2 495 000 без ДДС, а изпълнител – Обединение ИКюИнфра.