Анализи Новини

И АБТТА поиска Зарица Динкова да остане министър

   
И АБТТА поиска Зарица Динкова да остане министър

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изрази подкрепа към досегашния министър на туризма Зарица Динкова с отворено писмо до служебния премиер Димитър Главчев.

Публикуваме писмото на АБТТА без редакторска намеса:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЧЕВ,

През последните месеци стартираха няколко  проекта, които са изключително важни не само за нас като представители на туристическия бранш, но и за развитието на туризма и икономиката на България като цяло.

За Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически Агенти  (АБТТА)  –  единствен представител на българските туроператори в Европейския Комитет на Асоциациите на Туристическите Агенции (ЕКТАА), от ключово значение са няколко проекта, които далеч не изчерпват важните инициативи, предприети съвместно с Министерството на туризма:

  • очакванията за включването на България в Long-COVID плана на ЕС на европейските здравни дестинации, за което министър Зарица Динкова пое ангажимент и вече осъществи първи срещи на високо ниво в Европейския парламент;
  • Предстои стартиране на продължение на „Програма за финансиране на маркетингови дейности в партньорство с Черноморските общини” в общините във вътрешността на страната, свързани с културния и СПА туризъм. В тази връзка за нас е изключително важно да осигурим постоянство и приемственост както и да не прекъсваме започнатите процеси и дейности.
  • обявяването на България за „Предпочитана дестинация“ за 2024 г. за европейските туроператори в едноименната програма на Европейския Комитет на Асоциациите на европейските туроператори (ЕКТАА). Министър Динкова и нейният екип положиха необходимите усилия за подписването на документа, който ще осигури по-висока разпознаваемост на страната ни като туристическа дестинация за туристи от Европейския съюз. Заедно с това предстои още много работа за окончателното му реализиране в близките месеци. Това е и първата от десетилетия насам инициатива за реклама, насочена директно към туристическия бизнес на Европа, който може да осигури притока на повече туристи в страната ни.
  • конгрес на ЕКТАА в края на октомври в България, за който в съответствие с подписания договор с европейската организация е необходимо своевременно да се предприемат необходимите стъпки по организирането му.
  • След дългогодишни разговори за необходимостта от създаване на Туристически гаранционен фонд и европейска директива в тази насока, през лятото на 2023 г. стартира интензивна работа по разработването му.  Според директивата в края на есента на 2024 г. изтича срокът за приемането на всички необходими законови и подзаконови актове, свързани с гаранционния фонд. В момента сме в напреднал етап от конституирането на фонда и този темп е важно да бъде поддържан.

Това са само част от ключовите задачи, които трябва да бъдат завършени в следващите месеци и за които е необходимо да се осигури  приемственост в ръководството на Министерството на туризма, както и воля за навременното  им и успешно приключване.

С оглед на критичните срокове на всеки от проектите и въз основа на внесения от Вас проектосъстав на Министерския съвет отправяме към Вас молба да не се правят промени в ръководството на Министерството на туризма, за да може да се гарантира успешно приключване на  посочените по-горе проекти.

Надяваме се на Вашето разбиране и съпричастност към начинанията в областта на туризма в България, който едва започна да се възстановява след пораженията, нанесени от ковид-пандемията. Разчитаме на Вашата подкрепа, за да може  сектор "Туризъм"  във възможно най-кратък срок  да  достигне предпандемичните нива в брутния вътрешен продукт (БВП) на България.