Анализи

Бетани Хюз представя съкровищата от България до края на април

   
Бетани Хюз представя съкровищата от България до края на април

Варненският некропол, Казанлъшката гробница и Бузлуджа са само част от съкровищата, които ще бъдат показани в документален сериал по „Viasat History“. „Съкровища с Бетани Хюз“ тръгва с нов трети сезон на 19 април. Всеки от шестте епизода е посветен на наследството и обичаите на различна държава, като последният представя България. Премиерната дата е символна и пътешествието на една чужденка из страната ни ще може да се съпреживее точно на 24 май. Водеща на предаването е награждаваната историчка, авторка, телевизионна водеща и професорка Бетани Хюз, която у нас посещава Амфитеатъра в Пловдив и Епископската базилика, за да открие мозайка от култури.

Във Варна изследва златното съкровище на 6000 години, разказвайки повече за живота на хората, създали една от първите култури в Европа. Може би най-забележителната част от нейното пътуване е в Казанлък, след като водещата получава специален достъп в Долината на тракийските царе и рядката привилегия да влезе в климатично контролираната тракийска гробница на 2300 години. Обектът, постоянно затворен за големия туристически поток, е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство, и за посетители е достъпна само негова реплика в близост. Пътуването на Хюз продължава с огнен ритуал в село Кости и помашка сватба в Рибново.
Сезонът на „Съкровища с Бетани Хюз“ ще започне в Турция с познати места и една специална каменна резба, показваща гол мъж, нападнат от големи котки и атакуващ бик. Датирана отпреди 11 400 години, тя е била открита едва наскоро в мазето на селянин в близост до град Шанлъурфа и никога не е била показвана пред тв камера преди. Тв водещата със златни находки от Варненския некропол. Снимка: Viasat History Следващите епизоди ще разкажат за Оман, Азърбайджан, Албания, Естония и нейния „викингски остров“ Сааремаа. Бетани Хюз е възпитаник на Оксфорд и има опит като преподавател в Кеймбридж. Днес работи към лондонския Кралски колеж и Кардифския университет. Смята се за първата историчка, пробила в „мъжкия свят“ на тв водещите на исторически документални продукции. Нейни филми и сериали се излъчват за „Нешънъл Джиографик“, Би Би Си, „Дискавъри“, Пи Би Ес, „Хистъри Ченъл“ и други. „Съкровища с Бетани Хюз“ е продукция на „SandStone Global Productions“, разработена в сътрудничество с BBC World News и Channel 4 Television, показва справка в IMDb.