Събития

Зарица Динкова е наместила проф. Модева да остане в Министерството на туризма

   
Зарица Динкова е наместила проф. Модева да остане в Министерството на туризма

Бившият вече министър на туризма Зарица Динкова не е освободила проф. Мариела Модева като свой политически съветник. Това съобщиха за TravelNews служители от ведомството. По принцип при смяната на министри си отиват политическите кабинети - началник на кабинета, съветници и директор на "Връзки с обществеността".

Модева се е похвалила в министерството, че остава, като дори е била при предаването на властта в Министерския съвет. Тя имала действащ договор и новият министър Евтим Милошев трудно можел да я освободи. Модева дори ще се бори да се върне като зам.-министър на туризма, който пост тя заемаше от времето на министър Христо Проданов, като кадър на БСП.

Професорът не можеше да бъде зам.-министър в последното редовно правителство, защото беше в конфликт на интереси със своя брат Иван Модев, който беше началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков. Зам.-министрите се назначават от премиера и реално тя изпадаше в подчинено положение на брат си, което е тежък конфликт на интереси, обясниха юристи. Този конфликт сега реално отпада със смяната на властта, тъй като Иван Модев вече не е началник на кабинета на служебния премиер.

Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция). Синът Иван Модев гравитира около ПП, а Мариела Модева е в БСП, като в предното редовно правителство беше назначена за заместник на бившия министър на туризма Христо Проданов, който също е от социалистите.

Проф. Модева в последните две редовни правителства и в двата предни служебни кабинета не грейна с много свършена работа. Напротив, често беше критикувана от бранша заради рекламата и маркетинга на туризма на България, за които тя отговаря.

Засега си остава заместник-министър на туризма Ирена Георгиева, която заема поста вече 8 години. За другото място ще се търси човек от бранша, обясниха от Министерството на туризма.

Мирослав Иванов