Събития

До 60 000 евро глоба в Гърция, ако няма свободен достъп до плажа

   
До 60 000 евро глоба в Гърция, ако няма свободен достъп до плажа

След като парламентът в Гърция прие наредбата за свободен достъп до плажа, местните власти предупреждават, че глобите за нарушения достигат до 60 хиляди евро, предаде БНР.

С дрон и екипи на място вече се следи за всякакъв вид препятствия, което често собственици на крайбрежни заведения и частни лица с вили до морето поставят за ограничаване на свободния достъп.

"Няма частен плаж в Гърция" подчертават властите и предупреждават, че няма да се допусне използване на плажната ивица за частни интереси.

Забранено е да се поставят чадъри, шезлонги от заведения по-близо от четири метра от бреговата линия, а между масите на заведенията трябва да има достатъчно място всеки да достигне до плажа.

Премахват се временни или постоянни заграждения от всякакъв вид, огради, бариери и дори паркирани коли, които пречат свободно хората да да стигат до плажа. Глоба до 60 хиляди евро принуждава собствениците на заведения да са изключително внимателни вече, коментират от общините.

Голям е интересът на туристите през този сезон към малкия остров Липсос, където общината забрани всякакви платени чадъри, каза кметът на острова.