Новини Събития

Центърът на Букурещ става пешеходна зона до октомври

   
Центърът на Букурещ става пешеходна зона до октомври

Движението на велосипеди по "Каля Викторией" също ще бъде забранено заради безопасността на пешеходците. Така ще бъде и през всеки следващ уикенд до октомври по проекта "Отворени улици" (Open Streets)

Ако през останалото време от седмицата един от най-старите булеварди в Букурещ "Каля Викторией" (Calea Victoriei) се задъхва от коли, тези почивни дни той ще бъде пълен с хора. От тази събота и неделя първата павирана улица в Румъния, където се преплита историята на града, се превръща в пешеходна зона.

Движението на велосипеди по "Каля Викторией" също ще бъде забранено заради безопасността на пешеходците. Така ще бъде и през всеки следващ уикенд до октомври по проекта "Отворени улици" (Open Streets).

Проектът принадлежи на Румънската асоциация за култура, образование и нормалност (ARCEN) и е подкрепена от общинската администрация на Букурещ. Стартира с края на извънредното положение заради пандемията от Ковид-19 и цели да насърчи жителите да използват градските пространства за отдих, както и да даде шанс на засегнатите от пандемията търговци. За разлика от миналите издания тази година инициативата започва почти месец по-рано, заради необичайно топлото за сезона време, споделят организаторите.

Докато жителите и гостите на румънската столица се разхождат пеша, те могат да слушат музика на живо в различни стилове, да наблюдават различни артистични прояви, да разглеждат изложби, да участват с децата си в игри.

Програмата на първия уикенд от "Отворени улици" ще включва артисти на кокили, жонгльори с циркови номера, театрална постановка за деца и дефиле на герои от спектаклите "Омагьосаната флейта" и "Елексирът на любовта", както и шоу на барабанисти.

Миналата година над 1 милион жители и гости на Букурещ са участвали в проекта "Отворени улици".