Транспорт

Народното събрание разреши чужди ж.п. превозвачи да оперират в България

   
Народното събрание разреши чужди ж.п. превозвачи да оперират в България

Народното събрание прие на първо четене два проекта за промени в Закона за железопътния транспорт, предаде БНР. Единият от тях е на правителството. Той предвижда възможност чужди превозвачи също да могат да извършват пътнически жп-превози. От опозицията се обявиха "против".

Според Ивайло Чорбов от "Възраждане" това би довело до липса на контрол върху управлението на обществена инфраструктура от частни компании.

"Законопроектът е в полза на частни фирми и компании, които не носят отговорност за това какво вършат като услуга за хората", поясни той.

От ПП-ДБ ще поискат работна група да предложи поправки в закона преди второто му четене, обяви Настимир Ананиев. "Относно концесиите и начина, по който се случват, трябва да има политическа воля и да се създаде работна група между четенията", посочи той.

Другият проект, който беше одобрен на първо четене, е на депутата от ПП-ДБ Димитър Найденов. Той предвижда документите за железопътния транспорт като пътен лист и бордови дневник на локомотива, разписанието на влака - да се съхраняват не само на хартиен, но и на електронен носител. По тези предложения възражения нямаше.