Новини Транспорт

Азербайджан еърлайнс започва да лети до София

   
Азербайджан еърлайнс започва да лети до София

Авиокомпанията "Азербайджан еърлайнс" (Azerbaijan Airlines - AZAL) започва да лети между Баку и София от 7 юни 2024 г. Това съобщиха за TravelNews от националния превозвач на Азербайджан. Полетите ще се изпълняват два пъти седмично във вторник и петък. Засега са планирани такива до 25 октомври с оглед летния сезон и увеличаването на пътуванията между двете страни, обясниха от превозвача. Очакванията са доста азербайджанци да дойдат на обиколки в България и на почивка по нашето Черноморие. Отделно български туристи ще посещават азиатската страна и региона около нея, като са подготвени екскурзии от туроператорите.

Цените на полетите започват от 173 евро в посока с ръчен багаж.
TravelNews припомня, че преди Ковид пандемията опити за полети между София и Баку се опита да прави един път седмично азерската ниcкотарифна авиокомпания Buta Airways. Тя е дъщерна компания на националния авиопревозвач Azerbaijan Airlines. По този начин България стана първата дестинация в Европейския съюз, където Buta Airways осъществяваше директни полети.
От пандемията насам нямаше директни полети между двете страни. Наскоро Министерският съвет назначи "България Еър" за въздушен превозвач по линията София-Баку-София. Авиопревозвачът е заявил готовност да започне редовни пътнически полети с честота два пъти седмично. Според туроператори българската авиокомпания е направила партньорство с "Азербайджан еърлайнс", като последната ще оперира линията.

Редовните полети ще подобрят свързаността на страната ни с региона на Каспийско море. Създават се нови възможности за пътувания на гражданите от двете страни, за привличане на транзитни пътници от съседни на България и Азербайджан държави и за развитието на бизнеса, казаха пред TravelNews туроператори.

Чартърни полети се очакват още между Баку и Бургас през летния сезон.

Мирослав Иванов