Новини Събития

Портал във времето привлича туристи в Казанлък

   
Портал във времето привлича туристи в Казанлък

Днес беше официално открит Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе“, предаде репортер на "Фокус". Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи тракийската култура и изкуство и да бъде достъпен и съвременен "проводник" на вековете, осигуряващ ни достъп до света на траките в съвременен формат. Комплексът се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. 

На откриването присъстваха стотици граждани, а сред официалните гости бяха Старозагорският митрополит Киприан, народните представители Красимир Вълчев и Илиана Жекова, Надя Данкинова - изпълнителен директор на фонд ФЛАГ, областният управител Ива Радева, бригаден ген. Маргарит Михайлов, старши комисар Красимир Христов, Милена Йолдова - началник РУО, Камен Маринов -директор "Инспекция по труда", Стефка Стоева-гл.секретар РЗИ - Стара Загора, Кънчо Папазов-кмет на Община Гурково, Ивайло Крачолов - кмет на Община Чирпан, Георги Петков - кмет на Община Раднево, главен експерт Николай Милев, изпълнителите на проекта и почетни граждани.

В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи. Туристите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град "Севтополис“, а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир "Копринка“.

В комплекса има и холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, който посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе. Чрез триизмерна виртуална реалност туристите ще имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот, да се пренесат от тронната зала на Севт III до жреческия ритуал в Тракийската гробница и битката на тракийските воини. В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири. В археологическия комплекс има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. 

На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.

Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък "Светът на траките“. Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020" и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша", изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс. 

"Днес ви разказваме, но и показваме една много дълга история. История започнала преди много години ,която днес завършва по най-добрия начин. История за туризъм, за културно наследство, събрала всичкия опит на археолози ,кметове ,експерти и всички хора които искаха тази долина да е открита, да живее, да диша, да бъде показана,да прегърне туристическия поток", заяви в речта си кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

"В случая най-важното е ,че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види абсолютно всичко ,а тука да види възстановките, като се започне от възстановките и се стигне  до обичаите на траките ,които са уникално направени", сподели проф. Николай Овчаров.

Създаването на комплекса показва как можем да използваме развитието и инструмвнтите на модерния свят за представяне на тракийското културно наследство по достъпен и съвременен начин и съхраняването на величието на тракийските царе, гарантирайки вечността им.

"Долината на тракийските царе" добавя още една щриха в общата картина ,изобразяваща Казанлък като място, на което култура, история и съвремие образуват алианс, от който черпим вдъхновение всеки ден.