Събития

Реставрират крепост в Свищов, обитавана от Дракула

   
Реставрират крепост в Свищов, обитавана от Дракула

След тригодишно археологическо проучване и тежки съгласувателни процедури с НИНКН стартира обновлението на едноименния парк и средновековната крепост в него. Проектът, който ще бъде в няколко етапа и ще превърне местността в забележителна природно-историческа и туристическа дестинация, се финансира от Общината и е включен в Инвестиционната програма.

От 2019 до 2021 г. включително със собствени средства на Община Свищов се проведоха археологически разкопки на цитаделата под ръководството на проф. Николай Овчаров. В резултат на проучването беше потвърдено, че крепостта "Калето", строена по времето на Второто българско царство, е била обсадена от легендарния влашки войвода Йоан III Влад Цепеш, известен като граф Дракула, през 1461 г. и той е пребивавал в нея, пише вестник "Борба".

Освен интересните материални находки там е открит и частичен надпис на Iиталийски легион. Свищовската крепост има богато минало с ключово значение за историята на България.

Тя устоява до XIX век, когато през 1810 г. е взривена по заповед на генерал Николай Каменский при отстъплението на руската армия при поредната руско-турска война. Напълно запазена обаче останала северната част, която бе разкрита изцяло при разкопките. Всички тези и още много факти потвърждават, че е изключително важно крепостта "Калето" да бъде съхранена.

След дейностите по благоустрояване ще се премине към консервация и реставрация, експониране и социализиране на обекта, който е с национално значение. За този етап се очаква допълнително финансиране от държавния бюджет в размер на 2,5 млн. лева. А в последния етап ще бъде извършен ремонт на двора на намиращата се в близост църква "Свети Димитър", която също е недвижима културна ценност. Общината изготвя проект за спешен авариен ремонт и на самия храм, който е в окаяно състояние.