Новини Транспорт

Тестват експресна линия от Централна гара до Летище София

   
Тестват експресна линия от Централна гара до Летище София

Експресна линия, обслужвана с двуетажни автобуси, която ще свързва Централна гара с двата терминала на Летище София ще бъде тествана днес. Линията е приета с решение на Столичен общински съвет през есента на 2023 година, но поради техническата и кадрова криза в обществения транспорт, за нейното реално пускане се заговори едва в последните седмици. Тя ще осигурява бърза и удобна връзка между двата най-големи интермодални центрове на града - в посока към Летище София, пътуването ще отнема 25 минути, а в обратна посока - 26 минути.

Връзката на Летище София с центъра на града пък ще отнема едва 16 минути. Предвидено е, първият курс от Централна гара да бъде в 5:10 ч, а последният в 23:30. Итервалът на движение ще е 30 минути. Краткото времепътуване се постига благодарение на БУС лентите и малкия брой спирки, както и поради факта, че от бул. Цариградско шосе до Летище София, автобусите ще се движат изцяло по бул. Брюксел, като така, само от този факт, се спестяват над 10 минути. За справка, обикновеният автобус 84 взема разстоянието от Летището до центъра за 29 минути.

Двуетажният автобус разполага с достатъчно място за пътници с багаж на долния етаж, както и с голям брой седящи места на горния. Общата вместимост на возилото, доставено от Берлин е 130 пътника, от които 83 седящи. Автобусът разполага с две платформи за обслужване на трудноподвижни лица, както и със система за звуково известяване за спирките.

На тестовото пътуване ще присъства зам. председателят на Комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера, както и екипът от експерти, участвали в разработката на идеята.