Новини Събития

Столицата на кънтри музиката Нашвил привлича милиони туристи

   
Столицата на кънтри музиката Нашвил привлича милиони туристи

Едва ли някой си спомня, че столицата на кънтри музиката Нашвил дълго време е била Мека на блуса, рока и джаза, където са се срещали Джими Хендрикс и Би Би Кинг. В своя малък музей местен жител съхранява културното наследство на заличен афроамерикански квартал на града, предаде АФП, цитирана от БТА.

На "Джеферсън", главната улица и артерия на тази оживена общност, хората са имали всичко, от което са се нуждаели - банки, магазини за храна, дрехи и цветя, сладоледени салони, разказва 81-годишният Лоренцо Уошингтън, възрастен мъж със слаба фигура и елегантен вид.

"Всички се забавляваха на улица "Джеферсън". Това беше атмосферата, която създадохме", добавя Лоренцо Уошингтън, чийто музей е пълен с музикални предмети, плочи и карти на града, свидетелстващи за тази жизненост.

Тези живи сцени обаче не оцеляват при изграждането на градска магистрала, която разрязва квартала на две - класически епизод от най-новата история на някои американски градове.

Улица "Джеферсън" - популярна спирка за чернокожи артисти по времето на сегрегацията "умира", и те отиват на други места - в Мемфис или Чикаго.

"Те отидоха там, където можеха да си намерят работа, където звукозаписната компания беше готова да работи с тях", обяснява Лоренцо Уошингтън.

"Загубата на черна музика беше трагична за града", казва още той, допълвайки, че Нашвил е пренебрегнал улица "Джеферсън".

Днес столицата на Тенеси се смята и за столица на кънтри музиката - жанр, присвоен основно от бели и от мъже, към чиито афроамерикански корени отдава почит най-новият албум на певицата Бионсе.