Новини Събития

Туристическият деятел Любомир Попйорданов откри изложба - живопис

   
Туристическият деятел Любомир Попйорданов откри изложба - живопис

Любомир Попйорданов може да бъде представен по много начини, но преди дни представи първата си самостоятелна изложба живопис в Галерия-книжарница "София Прес". По случай изложбата е издаден и каталог в ограничен тираж, който ще може да бъде закупен от книжарницата на галерията.

Роден е през 1959 г. в София. В ранните си години учи в Тунис, а след това във Френската гимназия в София. Завършва "Право" през 1984 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Първите си опити в живописта прави непосредствено след смъртта на баща си при вида на първия сняг. Попйорданов е председател на Асоциацията на планинските водачи "Планини и хора" и собственик на туроператора "Одисея ин", който води чужди туристи в България.

През 1983 г. участва в международна изложба за самодейно изкуство в Москва, а през 1984 г. в съвместна изложба в Студентски дом, София.

През първите години приема поръчки за портрети с масло и работи по свои проекти, вдъхновен от творчеството на Хемингуей, Маркес, Йовков, Достоевски. Издържа се като преводач към СБХ и Комитета за култура, пише статии, посветени на Жак Брел, Ковачевица, планините, алпинизма, приключенията. Включва се в организацията на експедиции във високите планини, прави интервюта и пътува често из България и Франция.

През последните 34 години Любомир инвестира голяма част от своето време, въображение и воля в развитието на малък туристически бизнес. Създава фестивали, инициира и подпомага кампании и каузи свързани с природното и културно наследство, издава книги и рисува. Пейзажите и особено суровата красота на планините на Франция, България и Хималаите, както и скалистите брегове на Средиземноморието, са за него постоянен извор на вдъхновение.

В настоящата изложба се представя с 20 картини – от първата му рисунка "Зимна София" (1974 г.) до последната картина – пейзаж от Каланките на Марсилия (маслени бои, 2024 г.). Изложбата посвещава на 100-годишнината от рождението своя баща Йордан Попйорданов, както и на своите петдесетгодишни търсения в живописта и изкуството и на своето прекрасно семейство.

"Свободата, с която авторът третира своите мотиви, свидетелства за волния дух, който инспирира и насочва ръката му. Експресията, която образите излъчват, не е търсена преднамерено, а се поражда по съвсем естествен начин и се явява свидетелство, и е логичен резултат от живописния темперамент на автора", казва в рецензията си проф. доктор на изкуството, Чавдар Попов.

"Работил съм винаги с един и същ фокус. Това, което съм правил, със същите разбирания го правя и в момента, не съм се отклонил нито за миг. Много съм щастлив от изложбата, за начина, по който се получи и картините, които избрахме", споделя авторът.

Изложбата с картините на Любомир Попйорданов може да бъде видяна до 19 април.