Събития

Възраждат Яйцето в Софийския университет в зала за събития

   
Възраждат Яйцето в Софийския университет в зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.

"Залата има невероятна акустика. Направихме специално озвучаване. Може да се използва за всичко – от конференции до концерти. Така сме го оборудвали, че да може бързо залата да преминава от една форма в друга, за да може различни събития да се случват там", обясни проф. д-р Оля Харизанова от Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", цитирана от БНР.

"Съживеното "Яйце", прословутото "Яйце" сега има две основни зони – зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетската библиотека. И залата, и лабораторията са напълно ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е "Яйцето". Всичко е оборудвано с модерна техника, с нова мебелировка. Възстановихме и Английския двор – вътрешно отворено пространство."

Преди години преподавателите и студентите наричаха "Яйцето" едно полуподземно постижение, разположено под централното фоайе на Ректората. Днес родените след 1989 г. едва ли са чували за "Яйцето", отбеляза проф. Харизанова. Няма много данни за "Яйцето". Опитали да открият архитектурни планове, но безуспешно, посочи още тя.

"За тази част от сградата на Ректората не се знае много. Няма документи, които да помогнат в разгадаване на миналото му. Не е ясно за какво точно са го планирали архитектите. Някои мислят, че е построено за параклис – поради това са му придали овална форма, но понеже не е било разположено според канона, е нямало как да го освети Църквата. Най-интересното е, че формата копира точно формата на централното фоайе на Ректората. През годините различни ректори са променяли предназначението на това огромно помещение. Аз си спомням, че през 70-те и 80-те години Яйцето беше спортен салон. По-късно за малко това място се превърна в хранилище за книги на университетската библиотека. През 80-те години се превръща в столова за обед и ресторант за вечеря", разказа проф. Харизанова в предаването "Хоризонт до обед". Преди промените от 1989 г. "Яйцето" е било и място за неформални срещи и обмен на гражданска енергия.

"Там се дишаше и сега отново ще се диша свободно", коментира Оля Харизанова. "Вече няма да е място за ракия и шопска салата. Където беше стария кухненски бокс, сега е лаборатория с невероятно оборудване за реставрация и консервация. Оттук нататък ще бъде място за съпреживяване, за срещи с духовността". Откриването на обновеното пространство ще се състои на 16 април от 11.00 часа.