Новини Транспорт

Италия разследва Ryanair за злоупотреба с господстващо положение

   
Италия разследва Ryanair за злоупотреба с господстващо положение

Италианският антимонополен орган е започнал разследване срещу нискотарифната авиокомпания Ryanair заради възможна злоупотреба с господстващо положение. Според предварителните оценки на регулатора това е причинило „сериозни и непоправими“ щети на туристически агенции, други авиокомпании и пътници, предава Reuters.

Регулаторът твърди, че авиокомпанията, която е и лидер на пазара в Италия, на няколко пъти не е позволила на физически и онлайн туроператори да получат достъп до оферти и отстъпки на уебсайта ѝ. От Ryanair не са коментирали случая. Решението на италианския регулатор се очаква по-късно днес.

Най-голямата по брой пътници авиокомпания в Европа ще разполага с осем дни за отговор, като представителите ѝ вероятно ще се срещнат с членовете на регулатора на 18 април, съобщават местни медии. Ако аргументите на Ryanair не убедят надзорния орган, ръководството на самолетната компания ще трябва да премахне всички пречки, поставени пред туристическите агенции. Междувременно превозвачът се стреми да надгради водещата си позиция на пазара в Италия, ако се появят повече летищни слотове в резултат на потенциалното обединение между ITA Airways и Lufthansa, като проявява особен интерес към летище „Фиумичино“ в Рим.