Транспорт

Кои са били най-натоварените летища през 2023 г.

   
Кои са били най-натоварените летища през 2023 г.

Международният съвет на летищата публикува предварителна класация за най-натоварените летища в света през 2023 г. С възстановяването на индустрията след пандемията, позициите се разместват и международното летище в Дубай достига второ място по натовареност, след като през 2022 г. е било на пето, а през 2019 г. на четвърто място, пише CNBC.

Пътникопотокът на международното летище "Ханеда" в Токио е скочил с 55% миналата година спрямо 2022 г. и летището е на пето място, от 16-то година по-рано.

Ето и как се подреждат летищата в Топ 10 на класацията:

1. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта

2. Международно летище Дубай

3. Международно летище Далас/Форт Уърт

4. Летище Хийтроу в Лондон

5. Международно летище Токио Ханеда

6. Международно летище Денвър

7. Летище Истанбул

8. Международно летище Лос Анджелис

9. Международно летище О'Хеър в Чикаго

10. Международно летище в Ню Делхи

Миналата година световните летища са обслужили 8,5 млрд. пътници, което е с 27% повече от 2022 г., но все още е с около 6% под броя на пътниците преди пандемията, съобщава ACI, позовавайки се на предварителни данни.

Възстановяването на международните пътувания е светъл лъч за авиокомпаниите с големи международни мрежи, докато ултранискотарифните, фокусирани върху вътрешните полети американски авиокомпании изпитват затруднения през последните месеци.

Вътрешните летища в САЩ продължават да отбелязват голям ръст в броя на пътниците, но някои се понижават в класацията в сравнение с периода на пандемията и тежките ограничения на международните пътувания.

Миналата година близо 78 милиона души са използвали международното летище в Денвър, което е с 12% повече в сравнение с 2022 г., но летището, което е основен хъб на United Airlines, пада в класацията на ACI от трето на шесто място.

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, най-големият хъб на Delta Air Lines, отново оглави списъка на най-натоварените летища, обслужвайки 104,7 млн. пътници, допълва CNBC.