Новини Транспорт

Международното летище в Дубай отмени полети след невиждан дъжд

   
Международното летище в Дубай отмени полети след невиждан дъжд

Едно от най-натоварените летища в света – международното в Дубай – съобщи за множество нарушения в графика на полетите заради обилен дъжд. Голяма част от пистите са наводнени след валежите във вторник, а се очаква и още дъжд.

Полети са отменени, пренасочени или засегнати от прехвърляне на екипажи. Възстановяването на трафика ще отнеме известно време, посочват от летището. Дейността на аерогарата бе изцяло спряна за около половин час.

Националният метеорологичен център на Обединените арабски емирства (ОАЕ) отчете вчера най-обилното количество валежи от 75 години, съобщи БТА.

По данни на центъра в град Ел Айн в източната част на емирство Абу Даби, където е разположена метеорологична станция, за по-малко от 24 часа са паднали 254,8 милиметра дъжд.

"Страната стана свидетел на изключително събитие в климатичната си история", посочва правителството на страницата си в социалната мрежа "Екс".

Заради проливните валежи в ОАЕ бяха залети големи магистрали и по-ниско разположени улици. Службите за бърза реакция спряха движението по пътища в Абу Даби, Дубай, Шарджа и Рас ал-Хайма, а полицията на Дубай призова шофьорите да не пътуват с колите си без нужда. Местните власти ограничиха движението на обществения транспорт, с нарушения работи и метрото.

Най-големите авиокомпании "Емирейтс" (Emirates) и "Етихад еъруейз" (Etihad Airways) предупредиха за възможни промени в разписанията, а нискотарифният превозвач "флайДубай" (flyDubai) съобщи, че отменя всички полети, излитащи от Дубай до 17 април.