Новини Събития

Дни на кристала на 17 и 18 май в Мадан

   
Дни на кристала на 17 и 18 май в Мадан

Второто издание на Дни на маданския кристал ще се състои на 17 и 18 май в Мадан, съобщават за БТА от Община Мадан. Български и германски колекционери се очаква да се включат в изложбата на кристали. Мадан се утвърждава като дестинация за минен туризъм, като целогодишно пристигат посетители за подземния минен музей и обновената Кристална зала в миньорския град, според общинари.

Богата програма с участието на състави от читалища в Мадан и Смолянска област е предвидена за двудневния празник, информира Елена Узунова от Общинската администрация. В центъра на града ще бъде разположена изложба на кристални колекции.

Гостите на празника ще могат да купят кристали, както и изделия от кристални форми. Сред участниците в изложението се очаква да бъдат гостуващи колекционери от различни области на страната, както и от Германия.

Общността на колекционерите на кристали обичайно присъства на подобни събития и изложения, а маданските любители на природните кристални форми кореспондират със свои съмишленици от Германия, обясняват общинари. Рудникът - музей, който бе открит миналата година в Мадан, привлича туристи през цялата година, като част от посетителите са бивши миньори и българи, чиито фамилии са свързани в миналото с миннообогатителния комплекс "Горубсо".