Новини Транспорт

Летището в Доха спечели класацията за най-доброто в света

   
Летището в Доха спечели класацията за най-доброто в света

Летище "Чанги" в Сингапур загуби своята първа позиция като най-доброто летище в света от международното летище "Хамад" в Доха Катар според компанията за рейтинг на въздушния транспорт Skytrax, съобщи CNBC.

Това е третият път, когато международното летище "Хамад" завоюва първото място, след като спечели титлата през 2021 и 2022 г. Пътници от повече от 100 националности участваха в проучването на Skytrax, което също определи международното летище "Хамад" като най-доброто летище в света за пазаруване.

Летище "Чанги" е коронясвано за най-доброто летище в света 12 пъти от Skytrax, включително печели първо място последователно от 2013 до 2020 г. и отново през 2023 г.
В тазгодишното проучване летището на града-държава спечели титлите „Най-доброто летище в Азия“ и „Най-добрата летищна имиграционна служба в света“. Международното летище "Инчеон" в Южна Корея се изкачи до трето място - от номер 4 през 2023 г. То беше обявено за най-подходящото за семейства летище в света за годината.

Летище "Ханеда" в Токио е на четвърто място и също така е обявено за „Най-чистото летище в света“. То е обработило 70 милиона пътници през 2023 г. – най-много от всички летища в списъка на Skytrax – според компанията.

Другото голямо летище в Токио, международното - "Нарита", е на 5-то място в списъка. Беше признато за обслужването на клиентите, спечелвайки титлата „Най-добър персонал на летище в света“. Класацията се основава на въпросници, изпратени до клиенти на летището между август 2023 г. и март 2024 г. Пътниците оценяват ключови летищни услуги, като преживявания при чекиране и трансфер, имиграционно разрешение, пазаруване и заминаване.