Новини Транспорт

Авиокомпаниите променят маршрути и връщат самолети след новините от Иран

   
Авиокомпаниите променят маршрути и връщат самолети след новините от Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочиха се към алтернативни летища или върнаха самолети в местата им на излитане в петък в отговор на затварянето на въздушното пространство и летищата след израелска атака срещу Иран, показват данни от проследяване на полети.

Иран затвори летищата си в Техеран, Шираз и Исфахан след атаката, но разреши за полети западната част на въздушното си пространство няколко часа след атаката, според уебсайта за проследяване на полети FlightRadar24.

Към 7:45 българско време летищата и въздушното пространство бяха отворени отново и известията за затваряне, публикувани в базата данни на Федералната авиационна администрация на САЩ, бяха премахнати. 

Британската фирма за сигурност Ambrey каза в петък, че търговските кораби, преминаващи през Персийския залив и Западния Индийски океан, са били посъветвани да останат нащрек в случай на повишена активност на безпилотни летателни апарати в региона. Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) заяви, че е виждала съобщения за "израелски военен удар", но няма индикации, че търговските морски кораби са планираната цел на удара.

Преди летищата да отворят отново, Flydubai заяви, че е отменил петъчните си полети до Иран. Един от по-ранните ѝ полети се върна в Дубай, се казва в съобщението.

Полет на Iran Air от Рим за Техеран е бил отклонен към Анкара, показа Flightradar 24.

Emirates, Flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi и Belavia са сред превозвачите, които продължават да летят над тази част от въздушното пространство на Иран, която остава отворена в първите часове след атаката рано в петък, показва уебсайтът за проследяване.

"Наблюдаваме ситуацията отблизо и ще направим промени в маршрутите на нашите полети след консултация със съответните власти", се казва в изявление на Flydubai. 

Затварянето на въздушното пространство и летищата в Иран усложни и без това трудната седмица за базираните в Дубай превозвачи след рекордните валежи в Обединените арабски емирства. От вторник 1478 полета са били отменени до и от Дубай, което е приблизително 30% от всички полети, според FlightRadar24.

Много западни и азиатски авиокомпании вече се отклоняваха от Иран и въздушното му пространство преди израелската атака, която дойде дни след атаката на Иран с ракети и дронове срещу Израел.

Германската Lufthansa в сряда удължи спирането на полетите до Техеран до края на месеца, позовавайки се на продължаващите опасения за сигурността в региона.

Австралийската Qantas Airways заяви в събота, че пренасочва полетите между Пърт и Лондон поради опасения за Близкия изток, добавяйки спирка за гориво в Сингапур, тъй като избягва въздушното пространство на Иран.

Тайванската China Airlines заяви, че "продължава да обръща внимание на ситуацията, докато разработва и планира най-подходящите маршрути в съответствие с препоръките на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз ".