Новини Събития

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

   
Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Включването на Румъния в програмата "Виза Уейвър" (Visa Waiver), която позволява безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни, е национална стратегическа цел, а Румъния е все по-близо до изпълнение на техническите изисквания за осъществяването ѝ, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на публикация на страницата на румънското правителство във Фейсбук.

Правителството на Румъния припомня, че за намаляване на дела на отказаните визи за САЩ под 3% от общия брой молби за визи е необходима подкрепата на всички румънски граждани, които имат или са имали американски визи от типа В1/В2 за бизнес и туризъм.

Подновяването на визите през следващите шест месеца може да ни осигури успех, посочва правителството в публикацията. В двореца Виктория (където се намира румънският Министерски съвет) вчера се е състояла среща, посветена на отпадането на визите за САЩ за румънски граждани, в която са участвали румънски и американски официални представители. 

Вицепремиерът Мариан Някшу, Михай Гиджиу, началник на канцеларията на премиера, и националният координатор за програмата „Виза Уейвър“ – държавният секретар Валентин Ватажелу са разговаряли в двореца Виктория с Рена Битър, заместник-секретар по консулските въпроси в рамките на Държавния департамент на САЩ, с посланика на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек и генералния консул Джон Гимбъл, информира румънското правителство, цитирано от БТА.