Анализи

Турция има за цел 60 млрд. долара приходи от туризъм и 60 млн. туристи

   
Турция има за цел 60 млрд. долара приходи от туризъм и 60 млн. туристи

Турция си е поставила за цел през 2024 г. да постигне 60 млрд. долара приходи от туризъм и 60 милиона туристи, заяви пред Анадолската агенция председателката на Турската асоциация на хотелиерите (TÜROB) Мюбера Ересин.

Увеличението от 12 процента на броя на туристите в Турция през първите два месеца на тази година подкрепя тези наши очаквания. Сигналите от изложенията за международен туризъм са положителни и ние очакваме увеличение на заетостта в хотелите, заяви Мюбера Ересин пред Анадолската агенция.

По думите й туризмът в Турция се е развил от два милиона туристи на 50 милиона годишно. Инвестициите в сферата на туризма са достигнали близо 90 млрд. долара, а броят на заетите в сектора е нараснал на близо 1,5 милиона души, каза председателката на Турската асоциация на хотелиерите.

"Нашата цел е да достигнем 60 млрд. долара приходи и 60 милиона туристи тази година, в съответствие с целта на министерството на културата и туризма, и ние вярваме, че този сектор ще продължи да постига своите цели и да оказва силна подкрепа на икономиката, заетостта и развитието на Турция", посочи Мюбера Ересин.

Фируз Баглъкая, председател на Асоциацията на турските туристически агенции (TÜRSAB), потвърди целта за броя на туристите.

"Годишно се правят близо 1,5 милиарда международни пътувания, а тъй като туризмът е изключително стратегически сектор благодарение на структурата си, създаваща заетост и добавена стойност, конкуренцията в сектора нараства с всеки изминал ден в световен мащаб", каза Фируз Баглъкая пред Анадолската агенция.

Той отбеляза, че разпределението на туристи в Турция е съсредоточено главно в три или четири града и това трябва да се промени.

"Трябва да привлечем туристи от групите с високи доходи и да увеличим дела на туризма с висока стойност, като културен, здравен туризъм и други", отбеляза Баглъкая.

Той каза, че Турция се стреми да приеме в бъдеще 100 милиона туристи и с тази цел развива сектора. По думите му това ще доведе и до най-малко двойно увеличение на заетите в сектора.