Турагенции

Защо Мароко да е следващата ви дестинация – посетете имперските столици

   
Защо Мароко да е следващата ви дестинация – посетете имперските столици
Мароко е много цветен и привлича милиони туристи
  Екватор

Мароко има четири императорски града - Маракеш, Фес, Мекнес и Рабат, като последният е настоящата столица. Макар да прилича на съвременен град, той има няколко интересни исторически забележителности, като Кралския мавзолей и Кулата Хасан.

Маракеш е наричан Червеният град. Известен е със своите древни дворци, поразителната Джамия Кутубия и Саадинските гробници. Бившата столица Фес може да се похвали с изобилие от зашеметяваща архитектура. Там се намира и един от най-старите университети в света. Мекнес има една от най-впечатляващите монументални порти в Мароко - Баб ел Мансур.

Всичко това е включено в програмата на туристическа агенция „Екватор“, която предлага невероятно пътуване под надслов „Екскузивно Мароко – Имперските столици“. Българските групи се водят от добрите екскурзоводи Тереза Пенева и Катя Запрянова, които вече са там с първите туристи. Следващите дати на отпътуване са 26 април и на 3 май 2024 г. Другите дати са през есента.

Цените започват 

от 1180 лева на човек за 7 нощувки, в която влизат самолетен билет София – Маракеш – Фес - София с авиокомпания European Air Charter с включени летищни такси, трансфери, регистриран багаж, 4 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в Маракеш; 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Казабланка; 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* във Фес; посещение и обиколка на Маракеш; посещение на Фес; посещение на Мекнес; посещение и обиколка на, Рабат и Казабланка; и медицинска застраховка Помощ при пътуване от „Евроинс“ с покритие 10 000 евро. Съответно може да изберете и по-висока категория хотел – 4 или 5 звезди.

Програмата стартира с

обзорен тур на Маракеш,

включващ джамията Кутубия – отвън, най- голямата в Мароко. Посещение на площад Джема Ел Фна, където шоуто никога не спира – хора, гълтащи огън, разказвачи на приказки, дресьори на маймуни, змиеукротители и всякакъв вид артисти. Следват градините Мажорел. Историята на градината започва през далечната 1920 година, когато колониалната епоха е в разгара си. Именно тогава Мароко е окупиран от Франция. През същата тази година в Маракеш се заселва виден френски художник – Жак Мажорел. Тази градина, наричана прозаично ботаническа, е всъщност магическа и съчетава вижданията на френския художник Жак Мажорел за цветове и светлосенки, любовта му към ислямското изкуство и растенията. Целта му била да създаде, както самият той казвал, “импресионистична градина”, “катедрала от форми и цветове”. Тя е като парче пъзел от някаква друга реалност, сложен погрешно сред розовия колорит на Маракеш.

В програмата влиза и Казабланка –

туптящото сърце на Мароко. Това е космополитната крайбрежна столица, в която ще има разходка по булевард „Де Ла Корниш“, на брега на Атлантическия океан, величествената джамия на Hassan II (при възможност посещение с допълнителен вход), преминаване с автобус през луксозния квартал Анфа, посещение на площада на Обединените нации и най-големия парк „Арабска лига“ със своите палмови дървета.

На шестия ден ще сте в Рабат, където се прави панорамна обиколка на града, включваща Кулата Хасан, незавършеното минаре, което наблюдава отвисоко града от повече от 800 години и мавзолеят на мароканския султан, а по-късно крал Мохамед V – изяществото на арабско-африканското изкуство, изразено чрез оникс, мрамор и фина дърворезба. Разглеждане на Кралския дворец отвън.

Следва приказния град Мекнес (под закрилата на ЮНЕСКО), създаден от султан Мулай Исмаил и наричан Мароканския Версай. Там се намира най-голямата порта в Мароко и Северна Африка, създадена по времето на Мулай Исмаил – Баб Мансур. Площадът „Ел Хедим“, където ще се срещнете с разказвачи на приказки, лечители, търговци, акробати, танцьори, които създават атмосферата на този загадъчен и интересен за всички нас свят, пълен с мистерии.

Накрая е очарователният Фес –

това е музей на открито и най-старият от четирите имперски града. С повече от 12 века история, медина от 9500 улици, оградени от древни крепостни стени, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-старият религиозен университет се намира там. Град Фес е известен с многообразието си и добре запазените си занаятчийски квартали.

Мароко е известен с вкусната си кухня. Подправките в ястията са в изобилие и им придават уникален вкус и аромат! Хлябът е основна храна и има най-различни видове от него, на които можете да се насладите. Най-често срещаното месо в мароканската кухня е агнешко, овнешко, говеждо и пилешко. Морските деликатеси и рибите пък са в изобилие в крайбрежните райони, като сардините са едни от най-предпочитаните деликатеси. Най-известните марокански ястия включват кус-кус и тагин. Разбира се, и известните марокански сладкиши.

Димо Христов