Новини Събития

Евтим Милошев: Бързо удължаване на визите за чужди работници ще е жест към бизнеса

   
Евтим Милошев: Бързо удължаване на визите за чужди работници ще е жест към бизнеса

Бързо удължаване на визите за чужди работници ще е жест към бизнеса. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ служебният министър на туризма Евтим Милошев. 

Той посочи, че има недостиг на работна ръка и бизнесът търси чуждестранни работници и от трети страни. Ето това е ключовият проблем, който в момента изключително много се дискутира. Аз дълбоко вярвам и заявявам - очакванията са да имаме добър летен туристически сезон. Нека да погледнем нещата позитивно, заяви Милошев.

"Законът за изменение и допълнение на закона за чужденците в България е внесен в НС. Апелирам в малкото време, което остава на живот на това Народно събрание, да бъде приет. Едно от основните неща е краткосрочните 90-дневни работни визи на чужденци от трети страни да се подновяват, когато работниците са на територията на България, а не да напускат страната ипак да се връщат. В момента има очакване от пазари като Непал, Киргистан, Индия", каза министърът.

Допълни, че е провел срещи с представители на МВР, на външно министерство, Агенцията по заетостта. Имало обаче европейски правила за миглацията, които трябва да се спазят. Не бивало и на чуждите работници да се гледа като панацея. Защото първите, които трябва да имат право на труд в България, са българите, заяви министърът на туризма. Трябва да помогнем на бизнеса, но да имаме всичко това предвид,, категоричен бе Милошев. 

За поста си каза, че все още не може да свикне с обръщението "министър". "Това е летящ старт, това е влизане в една центрофуга от първата секунда. Няма време за адаптации, никой не те чака. Това е много голяма отговорност и е свързана с решения и бързи действия", сподели той. 

"Аз съм човек, който идва от бизнеса и първото нещо, което направих, беше да се срещна с бизнеса. Казах им, че само преди 10 дни аз бях на тяхното място, където за мен беше важно да говоря с държавните институции. Да кажа това, което имам да кажа за моята си работа, пък вече отговорността отива в институциите. В този ред на мисли с почти всички водещи асоциации се видяхме, изговорихме нещата. Най-силно впечатление ми направи, че тези хора не дойдоха да кажат: "Трябват ни пари", дори темата за парите не беше сложена на масата. Те имаха много конкретни неща, много конкретни решения, които търсят, казуси, за които очакват развитие", каза Милошев.

Допълни, че е наясно, че като служебен министър има много ясен времеви хоризонт на управление, посочи Милошев и определи като хипотези и прогнози това, че служебното правителство може да стане редовно. "Най-доброто е след изобирите на  9 юни да има стабилен кабинет. Държавата трябва да се управлява от редовни правителства, които да носят своята отговорност.

За служебния кабинет първата задача е да организира и проведе честни избори. Моята първа задача в министерството е подготовката за летния туристически сезон, който представлява 70% от туризма в България. Изключителна отговорност е това. Още другия месец отиваме на "турне" по морето. Разбира се не разходки по плажовете, а административни срещи", каза служебният министър на туризма.

Милошев се обърна към медиите с искане да не се тиражират апокалиптични прогнози, защото България има добър туристически продукт, има страхотни места. 

"Ние си имаме всичко. Трябва да погледнем туризма си с други очи, защото най-важния субект в туристическия продукт, който се създава е туриста. Цялото усилие, и на бизнеса, и на държавата, и на регулациите, и на законите, е този турист да дойде и да види страната ни по начин, по който да занесе емоцията си. Туризмът също е на пазара на емоциите. Най-важното нещо на министерството на туризма е да покажем дестинациите. Държавата да подпомага финансово, за да може да се прави добра рекламна кампания", каза Милошев.

Нека правим снимки на хубавата страна на българския туризъм, призова той.

"За България Черно море е морето на нашето щастие, не е морето на войната. Не смятам, че има заплаха за морския ни туризъм. Другите твърдения са на ръба на пропагандата, на политическите идеологии и сблъсъци. Не искам да си слагаме розови очила, но не мисля, че концепцията е Черно море и нашите плажове да станат военноморски бази", така Милошев.