Новини Събития

Албански плаж е с най-синята вода в света

   
Албански плаж е с най-синята вода в света

Има много проучвания, наблягащи върху теорията, че е важно хората да прекарват възможно най-много време в близост до вода. Това ни прави по-спокойни, по-креативни и като цяло по-добри. Но защо да се фокусирате върху някой произволен водоизточник, когато можете да прекарате деня до най-синята вода в света? За да помогне на хората да открият най-сините води на планетата, CV Villas събира необработени Google изображения на 200 плажа по целия свят.

След това ги анализира, за да открие техния RGB цветови код и ги свърза с цветовия код на най-синия нюанс на синьото - YInMn Blue. Той е открит от учени от Орегонския държавен университет през 2009 г.

Резултатите от това проучване показват, че плажът Pasqyra (или Огледалния плаж) в Албания има най-синята вода в света.

„Pasqyra претендира за първото място, като цветът на морските му води е само на 12.4 точки от нюанса YInMn Blue“, споделя компанията в констатациите, предоставени на Travel + Leisure.

„Известен по света като Огледалния плаж, той се смята за перлата на албанското крайбрежие, представлявайки невероятна гледка, когато слънчевата светлина попада върху повърхността на морето, създавайки огледален ефект,“ посочват от CV Villas.

Плажът се намира в южния край на страната, точно срещу гръцкия остров Корфу, и е сгушен между големи скални образувания, които го предпазват от вятъра.

Поради отдалеченото си местоположение, той разполага само с един ресторант и бар, но това е повече от достатъчно, за да гарантира фантастичен ден край морето.

И въпреки че достигането до там коства малко усилия, плажът далеч не е скрит скъпоценен камък, така че очаквайте тълпи. Но всичко това си заслужава, за да имате достъп до най-сините води на планетата.

Mpouka в Гърция е на второ място в класацията, намирайки се само на 13.6 точки от YInMn Blue, следван от Kassiopi, също в Гърция, на трето място и само на 14.1 точки. Към тях се присъединяват Plage de la Vernette във Франция и Kaputas в Турция, завършвайки челната петица.

Според CV Villas, 7 от първите 30 места в класацията на плажовете с най-сини води в света принадлежат на Гърция, като сред тях са още плажовете Voulisma и Omprogialos на Крит, както и Foki, Antisamos и Dafnoudi на Кефалония.