Анализи

Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

   
Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм, каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.

"За Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са православни и празнуват Великден заедно с нас", обясни тя. По думите ѝ дестинациите са традиционни - първа е Гърция, но има и дестинации като Албания, които се налагат все повече на пазара. Потребителят остава в рамките на Европа, констатира Горанова.

За Великден у нас идват доста румънци, отбеляза още тя.

"В основните курорти единици хотели отварят, но когато туристът излезе да се разходи из курорта, се сблъсква с факта, че курортът все още не е подготвен за летния сезон, всичко е затворено, не е почистено", подчерта тя. По думите ѝ вече сме в активен сезон обиколния и културния туризъм, като чужденците, които посещават страната ни, са от Германия, Великобритания, Испания. Спрямо миналата година, Горанова отчете поскъпване на пътуванията с около 10-15%.

"Пътуването става все по-скъпо, но засега не виждаме очертана тенденция българинът да се отказва да пътува". По думите ѝ се е върнала практиката за ранните записвания.