Новини Транспорт

Boeing иска да пусне летящи таксита в Азия до 2030 г.

   
Boeing иска да пусне летящи таксита в Азия до 2030 г.

Голямата гъстота на населението в азиатските мегаполиси отдавна създава транспортни проблеми и много компании виждат решение на проблема със задръстванията в създаването на малки самолети, които ще могат да превозват пътници в границите на града и кварталите. Boeing се надява до 2030 г. да навлезе на азиатските пазари със своите безпилотни летящи таксита.

Това съобщава Nikkei Asian Review с позоваване на техническия директор на Boeing Тод Ситрон. При експанзията си на азиатския пазар компанията разчита на дъщерното си дружество Wisk Aero, което преди да бъде закупено от авиационния гигант е било стартъп, разработващ пътнически превозни средства с функция за вертикално излитане и кацане. Wisk Aero залага на безпилотно управление на такива летящи таксита, което все още е рядкост на пазара.

Първо, Wisk Aero очаква да получи разрешение да експлоатира самолетите си в Съединените щати, а след това да разшири дейността си на азиатските пазари. Сред тях е и Япония, където наскоро Boeing откри собствен изследователски център в Нагоя, макар че формално съответните дейности се извършват тук от 2022 г., но досега компанията трябваше да наема офис пространство. Японският изследователски център на Boeing е седмият за компанията извън САЩ.

Boeing се интересува от сътрудничество с автомобилопроизводители и доставчици на водородни горивни клетки, тъй като използването на последните в авиацията решава проблема с прекомерното тегло на тяговите батерии. Клъстерът на автомобилната индустрия е доста развит в Нагоя, но тук са концентрирани и собствените доставчици на Boeing. Освен това компанията ще си сътрудничи с местен университет в областта на обучението на персонала. В японския изследователски център на Boeing в момента работят 27 специалисти от 12 държави, а компанията планира да увеличи броя им до 50 души.

Японският център ще се специализира в разработването на цифрови средства за производство и проектиране на самолети, създаването на екологично чисти горива и водородни горивни клетки. Инструментите за автоматизация на производството и новите материали за производство на корпуси на самолети също ще бъдат във фокуса на японските специалисти на Boeing.