Новини Събития

Хиляди на протест в Канарските острови срещу масовия туризъм

   
Хиляди на протест в Канарските острови срещу масовия туризъм

Хиляди протестираха в Тенерифе в събота, призовавайки временно да се ограничат пристигащите туристи, за да се спре бума на краткосрочните ваканционни наеми и строителството на хотели, което увеличава броя на жилищата и разходите за местните, предава Ройтерс.

Държейки плакати с надписи "Хората живеят тук" и "Не искаме да видим как нашият остров умира", демонстрантите казаха, че трябва да се направят промени в туристическата индустрия, която представлява 35% от брутния вътрешен продукт (БВП) на архипелага на Канарските острови.

"Това не е послание срещу туриста, а срещу модел на туризъм, който не е от полза за тази земя и трябва да бъде променен“, каза един от протестиращите пред Ройтерс по време на шествието в столицата на Тенерифе, Санта Крус де Тенерифе.

По-малки шествия се проведоха на други места на острова и в други испански градове, като всички бяха организирани от екологични организации преди пиковия летен ваканционен сезон.

Организациите казват, че местните власти трябва временно да ограничат броя на посетителите, за да облекчат натиска върху околната среда, инфраструктурата и жилищния фонд на островите и да ограничат купуването на имоти от чужденци.

"Властите трябва незабавно да спрат този корумпиран и разрушителен модел, който изчерпва ресурсите и прави икономиката по-несигурна. Канарските острови имат граници и търпението на хората също", каза Антонио Булон, един от лидерите на протеста.

Архипелагът с население от 2,2 милиона души е бил посетен от близо 14 милиона чуждестранни туристи през 2023 г., което е с 13% повече от предходната година, според официални данни.

Президентът на Канарските острови Фернандо Клавихо каза в петък, че се чувства "горд", че регионът е водеща испанска туристическа дестинация, но призна, че е необходим повече контрол, тъй като секторът продължава да расте.

"Не можем да продължаваме да гледаме настрани. В противен случай хотелите ще продължат да отварят без никакъв контрол", каза той на пресконференция.