Новини Събития

България се представи на престижен туристически форум в Лондон

   
България се представи на престижен туристически форум в Лондон
Красимир Киряков направи информационен деск на събитието
  Красимир Киряков

България се представи в престижния туристически форум New Deal Europe Marketplace & Forum 2024, който се проведе в Лондон, Великобритания. Тази година темата беше „Могат ли Балканите да задържат своя туристически бум?“. Българското участие се организира от търговското ни аташе в Лондон Красимир Киряков, Министерството на туризма, като се включиха и български туроператори, които проведоха двустранни срещи. Страната ни се представи с информационен деск и дегустация на вина.

Събитието, обхващащо дестинации от Алпите до Егейско море, привлече рекорден брой професионалисти от туристическия бранш, с над 90 купувачи и 65 компании доставчици, регистрирани за участие в B2B пазара, което е 30% увеличение спрямо предходната година. „Това е среща между туроператори и хотели от Балканите и купувачи на почивки от Великобритания“, обясни за TravelNews Красимир Киряков. Той участва и в дискусионната част, където е направил акцент върху образованието и повишаване на качеството на обслужването. Киряков е споделил пред аудиторията, че трябва да се направят повече съвместни туристически пакети между страните на Балканите. Освен това, че регионът трябва да започне да привлича по-богати туристи в нишови сегменти.

„Развълнувани сме да видим такава силна активност тази година“, каза Тине Мърн, съосновател и директор на New Deal Europe. „Югоизточна Европа е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в света в момента, а New Deal Europe Marketplace and Forum е перфектната платформа за бизнеса да се среща и проучва нови възможности“, добави директорът на NDE Робърт Дий.

Форумът се съсредоточи върху невероятния растеж на туризма в региона на Балканите, като ключовият панел обсъждаше дали това е добре за дестинацията и дали растежът е устойчив в дългосрочен план. Водещ на панела беше директорът на ETOA Рейчъл Рийд, а някой от панелистите бяха Мелиса Тилинг, главен изпълнителен директор на британския туроператор Sustainable Journeys от Charitable Travel, и Дритан Ксинго, управляващ директор и основател на Past & Present Journeys, DMC от Албания, страна която миналата година посрещна над 10 милиона туристи за първи път. Към тях ще се присъедини и Красимир Киряков, ръководител на търговската и икономическа секция в българското посолство в Лондон и бивш зам.-министър на образованието.

New Deal Europe е единствената платформа за пътувания, посветена на генерирането на бизнес към Югоизточна Европа и Балканите - www.newdealeurope.com

Мирослав Иванов