Анализи

Пловдив отчита 43% ръст на чуждите туристи за година

   
Пловдив отчита 43% ръст на чуждите туристи за година

2023 г. показа, че туристическия сектор в Пловдив е достигнал пълно възстановяване след пандемията. Това каза по време на конференцията "Медии и туризъм" заместник-кметът по култура Пламен Панов. По думите му статистическите данните сочат и ръстове в повечето икономически индикатори спрямо успешната 2019 г., в която Пловдив беше Европейска столица на културата. 

"По данни на НСИ за 2023 г., общият брой реализирани нощувки в местата за настаняване за 2023 г. възлиза на  661 967,  и регистрира ръст от 28 % спрямо предходната 2022, и 30% в сравнение със същия период на 2019 г. По този показател, повишението при българските граждани е с 18% за 2023 спрямо 2022 г., и с 38 % спрямо 2019 г. При чуждестранните граждани, реализираните нощувки са 43% повече спрямо 2022 г., и надвишават нивата от 2019 г. - 20% повече“, отбеляза заместник-кметът Пламен Панов.

Той представи информация и за дейностите по проекта на община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. В него са включени 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия. Проектът включва подобряване на условията и качеството на представяне на богатото културно наследство на Община Пловдив чрез реновиране и прилагане на интерактивни методи в 7-те културни институции в рамките на града.

Заместник-кметът Пламен Панов разказа за пръв път пред медиите и дни преди старта, детайли за новото мобилно приложение „Артефакт Пловдив“ (ART&FACT PLOVDIV), създадено по проекта, което свързва всички културни институции в Пловдив.