Анализи

Експерт: Това лято на Черноморието един човек ще работи за двама

   
Експерт: Това лято на Черноморието един човек ще работи за двама

Сериозен недостиг на работна ръка се забелязва у нас, според оценка на института за пазарна икономика. Още 27 000 души са необходими за работа само по Южното ни Черноморие. По темата в сутрешния блок на БТВ говори Георги Първанов - експерт по човешки ресурси и член на Управителния съвет на Българската конфедерация на заетостта.

"Тези хора ги няма физически. Със сигурност сезонът ще завърши както и миналата година с недостиг на работна ръка. Едно от най-бързите решения е внос на кадри. Непал е един от вариантите, както и Киргизстан, Узбекистан. Най-вероятно агенцията по заетостта ще издаде около 10 000 разрешителни, тоест пак сме далеч от тези 27 000, но все пак е някакво частично решение. Проблемът е колко бързо нашите посолства могат да извадят визи. Тези посолства не са готови на този обем.

Ако не се вземат мерки ,резултатът ще е същият и за зимния сезон, и за другото лято. Другото дългосрочно решение е връщането на българите от чужбина. Имаме много кадри в туризма, надяваме се да се върнат", каза той.

"Имаше отлив на кадри по време на ковид от туризма и голяма част отидоха в други индустрии като аутсорсинг, IT, имоти. Те не биха се върнали обратно.

Заплатите в туристическия сектор претърпяха доста сериозен ръст. Очакваме че и тази година ще има 9-10 процента за сезона. Има позиции, за които се конкурираме с държави като Гърция, Испания и Малта. Става дума за главен готвач, заместник главен готвач. Излязоха сензационни оферти със заплати от порядъка на 5000 лева за сезона. В отчаянието работодателите търсят вариант спешно да привлекат хора. Не са това средните цифри, но те се вдигнаха доста, има и допълнителни придобивки. Работодателите се опитват по всякакъв начин да привлекат младите хора. Това означава, че това лято на Българското Черноморие един човек ще работи за двама, както беше и миналата година, както и по-миналата. Един хотел, на който му трябват 20 камериерки, ще работи със седем. Много беше инвестирано в реновация, има и доста нови обекти. Очаква се добър сезон. Има лек ръст на туристите от страни като Англия, Чехия. Хотелиерите ще направят всичко, за да има качествена услуга. Очакваме добър сезон като миналата година или дори по-добър", заяви още Първанов.