Оферти

Уиски тур в Шотландия

   
Уиски тур в Шотландия

Програма по дни
 

Ден 1 28.07.2024/ София – Единбург

Излитане от София в 20.35 ч. с полет на Ryanair за Единбург. Кацане в Единбург  в 22.15 ч. Добре дошли в шотландската столица, разположена на северния бряг на залива Фърт ъф Форт в южната част на Шотландия, Единбург, носи името на своя основател принц Един. Разделен на стара и нова част,  града ще ни грабне със  своята сурова красота, сякаш изникващ направо от вулканичната скала, с изисканите викториански и грегориански сгради и една неповторима смесица от шотландски традиции и модерните течения на един космополитен град. Трансфер до центъра на града и настаняване в хотел 3*/4*. Нощувка.


Ден 2 29.07.2024/ - Единбург

Закуска. В първата половина от деня ще направим обзорна обиколка с местен екскурзовод. Ще преминем през  Принцес Стрийт, известната улица Кралската миля, Националния музей, Катедралата Сейнт Джайлс, Монумента на Уолтър Скот – най-големия паметник на писател в света, сградите на Единбургския университет. Ще посетим и замъка на Единбург, изиграл централна роля в историята на Шотландия, както като кралска резиденция от 11 век по времето на крал Малкълм Канмор и кралица Маргарет, така и като най укрепената военна крепост на Шотландия до 18 век. Свободно време за обяд. Следобяд ще се потопим в завладяващия свят на известното шотландско уиски и с помощта на специалист ще научим повече за неговото производство, аромати и регионални характеристики. Свободно време. Нощувка.


Ден 3 30.07.2024/ - Единбург

Закуска. Свободен ден за посещение на от най-известните дворцови сгради на Британските острови – лятната резиденция на кралица Елизабет II - кралския дворец на Единбург – Холируудхаус. Основан е като манастир през 1128 г. в края на Кралската миля в Единбург, днес  дворецът е официалната резиденция на монархията в Шотландия. 
Отделете време и за Националният музей на Шотландия, вторият най голям музей в Обединеното кралство, след Британския музей в Лондон, посрещайки над два милиона посетители всяка година. В него са изложени над 20 000 предмета в 36 галерии, като за по-интересните ще ви разкажа подробно. Някои от най-интересните предмети са Нобеловата награда на сър Александър Флеминг, бижутата на Мери, кралицата на Шотландия, овцата Доли, първото клонирано животно, скелет в естествена големина на Т-рекс и сервиза за чай на Наполеон.
Допълнителна опция за целодневен тур до интригуващия параклис Рослин и Стената на Адриан. По време на този тур ще посетим и научим повече за мистериозния параклис Рослин, постигнал световна слава след публикуването на „Шифърът на Да Винчи“. Този красив и богато украсен параклис от 15-ти век отдавна е бил обект на спекулации относно произхода му и значението на известните му каменни резби. Ще спрем за обяд в очарователното градче Мелроуз за обяд след което ще продължим към шотландската граница и от един от най-важните римски паметници в света: Стената на Адриан. Ще посетим Форт Хаусстедс в Националния парк Нортъмбърланд, който се явява и най-добре запазената римска крепост покрай стената на Адриан. Завръщане в Единбург. Свободно време. Нощувка.


Ден 4 31.07.2024/ Единбург – Стърлинг – Хайландс

екскурзия в шотландия Закуска. Отпътуване за Стърлинг – старата столица на Шотландия. Ще посетим едноименният замък, който се издига на вулканична скала над околията и е тясно свързан с историята на страната и борбите на шотландския народ за независимост от англичаните. В ранния следобяд ще продължим нашия тур към монумента, посветен на най-почитания шотландски герой – сър Уилям Уолъс който стана популярен в цял свят чрез филма „Смело сърце“. 
Отправяме се на северозапад към град Пърт, като по пътя си ще направим спирка в Абатство Скун където се намира крепостта  Скун и камъка на съдбата. Този правоъгълен блок от пясъчник с тегло 152 кг. е може би най-свещената реликва на Шотландия и Великобритания. По света той е известен като Skun Stone. Именно на този камък са били коронясвани от векове шотландските и английските монарси. Настаняване в района на Пърт в хотел 3*/4*. Нощувка.


Ден 5 01.08.2024/ - Хайландс

екскурзия до шотландияЗакуска. В днешния ден ще се отправим към популярния уиски регион „Спейсайд“. Дестилериите в региона са над 60. Това е територията, в която се произвежда повече от половината сингъл малцово уиски в Шотландия. Поради концентрацията на много дестилерии в региона, вкусовите качества на уискитата от различните дестилерии варират, следователно както могат да са идентични, така други нямат нищо общо едни с други. 
Отпътуване за дестилерия Macallan.  Създадено през 1824 г., Macallan е най-колекционираното уиски в света и една от най-почитаните и награждавани марки сингъл малц уиски. Репутацията на уиски Macallan се дължи на изключителното качеството и уникалния характер на продуктите. Изключителният фокус върху високото качество на напитките е запазената марка на „The Macallan“ още от създаването на марката от Александър Рийд. След кратка почивка за обяд ще се отправим към Стратайла / Strathisla /е най-старата работеща дестилерия и една от най красивите дестилерии в Шотландия. Стратайла е сърцето и душата на  Chivas. Ще научим всичко за  техниката на дестилиране и производство на една от най-известните напитки в света - Chivas – Специалистите твърдят че между съставките на бленда Chivas няма противоречие. Те се допълват в перфектна симбиоза, като ключът е в баланса, в контрола на съставките и в смесването на ароматите до постигането на завършен шедьовър.
Привечер се отправяме към Аберлор където ще се настаним в хотел 3*. Нощувка


Ден 6 02.08.2024/ Хайландс - Инвърнес

екскурзии в шотландия Закуска. Отпътуване за северната столица на Шотландия – Инвърнес.  
 По пътя си ще спрем в дестилерия Glenfiddich Distillery. Турът ни ще продължи приблизително 1,30ч. , където ще опитаме някои от най-известните марки малцово уиски (blended whisky), наричани още шеговито „нектарът амбър“. 
Продължаваме към замъка Каудор. Ще се потопим в атмосферата на средновековието което сякаш витае във въздуха, благодарение на автентичния му интериор. Самият Каудор е завладяваща и магична крепост в Шотландия, която е неизменно свързана с Шекспир и неговата „Макбет”. Днес замъкът Каудор не е поредната хладна средновековна постройка, запазила се отчасти до наши дни, а едно прекрасно и топло имение, което все още е дом на фамилия Каудор. 
След кратка почивка за обяд ще продължим Кулоден към едно от най важните в исторически план места а именно една от най-важните битки в историята на шотландския народ – битката за тяхната независимост от Англия.
В Кулоден на 16 април 1746 г. се води последната голяма битка, с която за по-малко от час се слага край на претенциите на династията на Стюартите да се качат на трона. Тази битка е предпоставка за упадъка на отличителната келтска култура и начин на живот във високопланинските части на Шотландия, с което се отслабва и се слага край традиционната шотландската кланова система.
Пристигане привечер в Инвърнес и настаняване в 3*/4* хотел. Нощувка


Ден 7 03.08.2024/ Инвернес

екскурзии в шотландия Закуска. Туристическа обиколка в Инвернес- в превод от келтски означава „Устието на река Нес“. Този град е най-северният град на Великобритания и един от най-бързо развиващите се градове в Европа, където хората са наистина топли и приветливи. Инвърнес има голямо разнообразие от великолепни места за посещение, включително историческите сгради, които се намират главно в Стария град.  Ще посетим прекрасния замък Инвърнес сякаш кацнал над града на брега на река Нес. Въпреки, че замъкът е заемал едно и също място почти хиляда години, сегашната структура е построена през 1836 г. Замъкът е отворен за обществеността и е с прекрасна панорама към града, макар най-хубавите гледки към самия замък да са от другата страна на залива на реката. Следобяд ще се разходим по бреговете на тайнственото езеро Лох Нес (около 30 км), за което, още от VI век до наши дни, съществуват многобройни свидетелства за срещи със странното същество Неси. Ще направим спирка на руините на замъка Урквард, живописно разположен на нос с панорамна гледка към Лох Нес.  Със своята забележителна колекция от артефакти и модерен посетителски център и до днес е един от най-посещаваните замъци в Шотландия. Връщане в Инвърнес. Нощувка.


Ден 8 04.08.2024/ Инвърнес – Единбург – София

Закуска. Поемаме на юг през националния парк Cairngorms,  най-големият национален парк в Обединеното кралство, намиращ се в сърцето на Шотландските планини. По обяд пристигане на летище Единбург за директен полет до София в 15.30ч. Кацане в София в 21.05ч
 
За повече информация вижте ТУК.