Новини Събития

Джаз фестивалът в Банско ще е от 3 до 10 август

   
Джаз фестивалът в Банско ще е от 3 до 10 август

В периода от 3 до 10 август в Банско ще се проведе поредното издание на превърналия се в традиционен за курортния град "Банско джаз фестивал“, предаде репортер на "Фокус“.

На пресконференция организаторите - Асоциация на фестивалите в България и техните партньори от Джаз ФМ и Общината в лицето на ръководителя ѝ – Стойчо Баненски, споделиха че джазът е навсякъде, по всяко време на годината.

В събитието участие взеха и Камелия Тодорова и Васил Петров, които в дует и соло ще бъдат част от предстоящото 27-о издание на джаз феста.

Тази година в Банско по време на фестивала ще има алея на джаза, на която творци дялат от камък творбите си, а първата скулптура ще бъде на основателя на фестивала – покойния д-р Емил Илиев. Проектите ще се набират до 30 април. Ще има и джаз академия, която ще се провежда под егидата на Министерството на културата.

През август, в рамките на фестивала, любителите на джаз музиката ще имат възможност да видят и чуят 135 музиканти от 18 държави, което ще изнесат общо 23 концерта в 8 поредни вечери. На младежката сцена в градския парк ще се качат 45 участници от 3 държави, които ще се изявят в 21 концерта.

Илияна Щерева от Асоциация на фестивалите каза, че тази година ще се реализират няколко проекта, сред които ще бъдат почетени водещите имена в джаза като диригента Михаил Йосифов, Камелия Тодорова и Васил Петров, ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Сара Вон, ще бъде почетен и Почини.