Турагенции

Инкаминг агенциите също поискаха 9% ДДС за туроператорите до края на 2024 г.

   
Инкаминг агенциите също поискаха 9% ДДС за туроператорите до края на 2024 г.

Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA) също поиска удължаване на по-ниската ставка от 9% ДДС на туроператорите до края на 2024 г. В момента тя е до 1 юли, съобщиха за TravelNews от организацията. Асоциацията, в която влизат представителствата на големите чужди туроператори, изпрати писмо до финансовия министър Людмила Петкова, министъра на туризма Евтим Милошев и до председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Преди ден това направи и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). 


"Такава промяна в средата на сезона ще създаде на всички нас огромни затруднения в работата ни. Цената на услугата, която предоставяме за настоящия сезон, е договорена в предишния (юни – септември 2023) и е станала част от пакетната цена, включваща хотелско настяняване, транспорт и изхраване", пише в писмото Иван Грошев, председател на AIA. 

Туристическите пакети са в продажба от септември 2023 г. По своята същност туристическата услуга представлява износ на място, защото се купува и потребява от чужденстранни граждани и би трябвало да бъде изцяло освободена от плащане на ДДС. 


Удължаването на прилагането на ДДС ставката от 9% за периода 1.07. – 31.12.2024г. е най-малкото, което може да направи държавата в този случай. Напомняме, че морският ваканционен туризъм на България, генериращ около 70% от приходите от входящ турзиъм, е единственият в Европа, който не е достигнал като обем предпандемичните нива от 2019 г., отбелязват още от асоциацията.


Мирослав Иванов