Анализи

Румънци, българи и турци пълнят хотелите край Варна за Великден

   
Румънци, българи и турци пълнят хотелите край Варна за Великден

Голяма част от хотелите по Черноморието у нас ще отворят врати още на 1 май, за да посрещнат туристи за Великденските празници. Във Варна и региона се очакват много румънци. Резервации има и от турски, гръцки, полски и чешки туристи, разкри пред Дарик Павлин Косев, председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Интерес за предстоящите почивни дни в началото на май има предимно към ваканционните хотели, които предлагат и допълнителни екстри като СПА услуги. Комплексите край Варна се очаква да бъдат пълни, посочи Косев.

Серията почивни дни около Великден и Гергьовден ще провокира и много българи да отскочат до черноморските ни курорти. Като цяло се запазва тенденцията за завръщане на нашенците към родното море, започнала още по време на пандемията от коронавирус.

Все по-често към България поглеждат и турските туристи. Ако визите станат електронни и се облекчи режимът по издаването им, гостите от южната ни съседка драстично ще се увеличат, посочи Косев.

„Турският пазар има много голям потенциал, подобно на румънския. Има много богати турци, а България им харесва много. Въпреки доброто ниво на туристическия пазар в Турция, българският туризъм има много дадености, които допадат на гостите от южната ни съседка“, коментира председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Освен по родното Черноморие, много българи планират пътуване в чужбина през почивните дни в началото на май.  Доста пътуващи от Варна ще има към Тунис, Египет, остров Санторини в Гърция и други европейски държави. Това показват наблюденията на Донка Георгиева, председател на Варненската асоциация на туристическите агенции.

„Всичко е пълно и продадено. Фактът, че няма свободни места по програмите, говори, че доста активно се пътува в чужбина“, отбеляза Георгиева. 

Освен струпването на много почивни дни, причина за засиления интерес към пътуванията зад граница е и опцията да се пътува от Варна и многото удобни директни полети, посочват от туристическия бранш.