Новини Транспорт

Преговори за полети до три нови дестинации водят от Летище Пловдив

   
Преговори за полети до три нови дестинации водят от Летище Пловдив

Ръководството на Летище Пловдив участва на престижния международен форум Routes Europe  в град Орхус, Дания. Събитието обединява представители на авиационната индустрия от цяла Европа и предоставя невероятната възможност за директно договаряне на нови въздушни линии в и дори извън Стария континент. Летище Пловдив успя да проведе изключително успешни срещи в рамките на първите два дни от изложението. С представители на Wizz Air бяха обсъдени възможностите за разкриване на директна линия Виена - Пловдив. Сред другите изключително важни срещи бе и тази с авиокомпания Transavia, на която бе обсъдена възможността за възстановяване на въздушната свързаност между Брюксел и Пловдив. Също така на среща с VOLOTEA стана ясно, че е възможна опцията за създаване на въздушна линия, която да свърже Марсилия с Пловдив.

Този месец българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до Пловдив, като участва в петиция за тази цел, която може да подкрепите тук: https://www.peticiq.com/439388.

„Успехът на директна авиолиния между двата града е сигурен. От една страна нужда от нея има българската общност, която живее в Австрия. От друга страна това е бързият начин за привличане на повече туристи от различни точки на Европа и света, защото летище Виена е едно от най-популярните и удобни за прекачване в Европа“, коментира изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Срещата в Австрия беше по подобие на тези в Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив. Преговорите за авиолиния до там са в много напреднал етап. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Летище Пловдив съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам. 

В момента във Фонда членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс. Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Белгия и Кипър. 

„Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации би бил много по-голям, ако към Фонда се присъединят останалите 46 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори и транспортен бизнес. За целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност“, допълни Дойчин Ангелов.