Новини Турагенции

Държавата нехае и ДДС се връща на 20% за туроператорите

   
Държавата нехае и ДДС се връща на 20% за туроператорите

Туроператори ще трябва да плащат от джоба си разликата от 9 до 20% ДДС, когато влезе в сила новата ставка. Това коментира Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти, пред „Телеграф“.

Причината е, че туроператорите вече са продали пакетите за почивки още миналата година при ДДС в размер на 9 на сто. В законодателството обаче е заложено ниският данък да е действащ до 30 юни тази година, а от 1 юли той да е 20%, обясни Горанова.

Тя посочи, че още през септември миналата година са изпратили запитване до Министерството на финансите с искане за удължаване на срока на намалената ставка, като тогава са ги уверили, че това ще стане. През декември обаче при приемането на Закона за бюджета за 2024 година парламентът е решил по-ниският ДДС да е действащ до 1 юли, а не до края на 2024 г.

През този период обаче вече са продадени пакети и то на чужди туроператори при 9 на сто ДДС. Това на практика означава, че за всички почивки, които са след 1  юли, туроператорите ще трябва да доплащат разликата от джоба си.  

От асоциацията посочват още, че туристическият бизнес не е могъл да се възползва ефективно от преференциалната ставка на ДДС. Такава мярка има реален ефект, когато има продажби.

Реалното възстановяване на туристическия бранш обаче започна едва през 2023 година и още не е достигнал нивата от предпандемичната 2019 г. Затова намалената ставка на ДДС върху туристическите пакети, въведена като антикризисна мярка през 2020 г., не успя да изиграе напълно ролята си и би трябвало срокът й на действие да бъде удължен до края на 2024 г. 

Вследствие на това от асоциацията настояват Народното събрание да удължи срока за прилагане на намалена ДДС ставка в размер на 9% за обща туристическа услуга до края на 2024 г. За целта АБТТА изпрати преди седмица писмо със спешно искане за промяна до Народното събрание, Министерството на финансите и Министерството на туризма като институции, които имат право на законодателна инициатива.

Седмица след изпращането на писмото, в която не получихме отговор от нито една от институциите, и дни преди приключването на работата на парламента от организацията отново настояват въпросът да бъде разгледан в приоритетен порядък, за да не бъде застрашен летният туристически сезон в България.