Новини Събития

В Слънчев бряг очакват около 20% ръст на туристите

   
В Слънчев бряг очакват около 20% ръст на туристите
Евтим Милошев се срещна с бранша в Слънчев бряг
  Флагман

Заплатите в туристическия сектор, тази година, ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви в Слънчев бряг служебният министър на туризма Евтим Милошев. Той е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да  обсъдят проблемите преди старта на летния сезон.

„Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници. Най-добрите работници, най-желаните работници в туризма са българите. Търсят се работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка . Но пак казвам, добрата новина е, че за поредна година с около 20% ще се вдигнат  възнагражденията в сектора.  Това е важно, защото сезонната работа е нещо, на което струва да се обърне достатъчно добро внимание”, коментира Милошев.

Служебният министър на туризма коментира и проблемът с визите на работниците от трети страни, както и другите притеснения на бранша.

„Няма как тази среща да реши проблема с визите. По-скоро мога да ви кажа какви въпроси бяха поставени на срещата в Слънчев бряг. Мога да ги групирам в следния порядък.  Първото нещо е огромното желание и искане на бранша капацитетът на нашите консулства, особено в Средна Азия, където в момента е набирането на работници от трети страни, за нуждите на туристическия сектор,  да вдигнат своя капацитет. Водили сме разговори в тази посока и смятам, че това е постижимо. Второто важно нещо е Законът за изменение и допълнение за чужденците в България. В момента тече дебат в Народното събрание по тази тема.  Очаквам добра новина и  това ще бъде най-добрият знак от Народното представятелство към сектора, ако този закон бъде приет. Третият проблем е  Наредбата за водноспасителната дейност, приета от Министерски съвет . Тази  наредба , налага много изисквания,  за които секторът все още не е готов  да се справи с тях. Молбата им е,  ако може това действие да се забави”, заяви Милошев.

По-рано днес в Бургас на въпрос, къде почива през лятото, служебният министър на туризма заяви: „В България! Нашето Черноморие е безкрайно добро място, обичано, а и не очаквайте от мен друг отговор!

На срещата в сградата на „Слънчев бряг“ АД хотелиерите са споделили, че очакват 15% ръст на туристите у нас. За първи път ще има туристи от държави като Армения, Косово и Узбекистан. Очаква се ръст и на английските туристи с около 20%. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел.

„Очаквам устойчив сезон и позитивни резултати“, обобщи служебният министър на туризма.