Новини Събития

Браншът благодари на Милошев: За пръв път властта работи за туризма

   
Браншът благодари на Милошев: За пръв път властта работи за туризма
Евтим Милошев е на обиколка по Българското Черноморие
  Зона Бургас

Браншови организации благодариха публично на служебния министър на туризма Евтим Милошев за промените в Закона за чужденците, които бяха приети днес на първо и второ четене от Народното събрание, преди излизането във ваканция заради изборите. По настояване на бизнеса бяха приети измененията, които позволяват по-дългосрочни визи за идващите от трети страни служители за временна заетост. Досега те можеха да получат 3-месечна виза, която изтичаше в разгара на летния сезон. Това изправяше пред сериозно предизвикателство работодателите, които изпитват недостиг на работна ръка на вътрешния пазар.

"Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет! Благодарим!", написаха в позиция до медиите браншови организации - Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара, Сдружение „Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация“, Обединение „Бъдеще за туризма“,
Българска асоциация за туризъм, Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия, Сдружение на заведенията в България, Сдружение "Българска асоциация на заведенията“.

"Българският туристически бранш изказва благодарност на служебния министър на туризма Евтим Милошев, който от първия си ден на работното си място се зае с проблема и съдейства за приемане на законодателните промени", пишат подписалите позицията. Те благодарят поименно и на депутатите от Комисията по туризъм Ертен Анисова, Маноил Манев, Теменужка Петкова и Красен Кралев, които са били основни двигатели за приемане на промените.

"Изключително бърза реакция на българския парламент, който разгледа и прие промените. Тези промени бяха важни за туристическия сектор и за предстоящия летен сезон, тъй като ще помогнат за решаване на проблема с липсващите кадри по Българското Черноморие. Благодарим на всички парламентарни групи, които подкрепиха така необходимите промени. Вярваме, че правилния път, по който държава и бизнес поемат заедно, ще продължи", завършва позицията.

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитетът на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си, поясни Евтим Милошев.

"В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие", каза още министърът. Той ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Милошев очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора.