Анализи Турагенции

Младите българи също вече избират круизите

   
Младите българи също вече избират круизите
Диана Благоева, управител на специализирания туроператор CruiseGuru, посреща своите партньори от туристическите агенти с усмивка
  Мирослав Иванов

 

По-възрастните хора предпочитат да пътуват в група. Круизите стават популярни за почивка и сред много семейства с деца. Това казва пред CruiseNews и TravelNews Диана Благоева, управител на специализирания туроператор CruiseGuru.  

Г-жо Благоева, кои са най-популярните дестинации, до които пътуват българите на круиз?

  • Най-близко, разбира се, Средиземно море и гръцки острови. През летния сезон се засилва Северна Европа с фиордите. Наблюдаваме тази година по-голям интерес към круизите, които са от Исландия с Рейкявик. Те не са толкова много като брой, но е по-интересен продукт, който набира все по-голяма популярност. В момента се увеличават много резервациите, които са за началото на следващата 2025 г., миналата седмица потвърдихме и за януари 2026 година. Хората започват да резервират отрано.

Средиземноморието остава ли си най-предпочитано?

  • Средиземноморието си остава най-популярното - да. Но започват да се търсят по-нестандартни маршрути, които да включат примерно Сардиния, Сицилия, Корсика и Палма де Майорка. Интересът се насочва повече към островите, също така в момента се пуснаха нови маршрути, които са на MSC Cruises до Канарските острови, за зимата на 2024. Това е нещо по-различно и очакваме да има по-голям интерес към тях.

Какъв е ръстът на записванията към момента спрямо миналата година?

  • Ръстът все повече и повече се увеличава. Миналата година бяха пълни. В момента ги надскачаме като числа по отношение на записванията. През 2023 г. надминахме двойно нивата от преди Ковид. Сега продълажваме със същите темпове.

Какъв е потенциалът на круизния пазар в България? Защото все още има много хора, които ги е страх от пътуване по вода.

  • Все повече се засилва интересът към круизите като цяло, но тенденцията, е че, не само възрастните ходят на круизи, но вече и доста млади хора избират да пътуват на тях. Те ги избират за следващото си пътуване и за следващата си почивка. Круизните компании залагат много на забавленията, които са на борда, не само за деца, но и за по-големи. Правят се много партита, започват да пътуват хората на около 30-40 години като възраст, които отиват и се забавляват. Общо взето тенденцията е, че по-млади хора се насочват към круизите, като много голяма част избират груповите пътувания, тоест с водач. Младите избират повече самостоятелно и индивидуално, докато по-възрастните предпочитат определено да са в група.

Анализи на пазара показват, че в момента общата бройка на пътуващите на круизи българи, е някъде около 15000 на година. Не е ли много малка бройката за нашия пазар?

  • Да и аз мисля, че е малка. Но истината е , че ние нямаме точен брой на годишна база колко хора отиват на круиз. Все още я няма тази обобщена статистика за пазара. Круизните компании не подават информация за целия пазар, а само за нас като агенции, но нямам реално цялостна картина на нещата. Определено обаче непрекъснато броят на пътуващите българи на круиз се увеличава.

Тоест, трябва да станат по-популярни?

  • Да, те набират популярност много бързо. Доста хора вече предпочитат за техните почивки да избират круиз, просто защото за една седмица, колкото е стандартният круиз, можеш да видиш няколко основни града, можеш вечерно време да се забавляваш, да си хапваш от разнообразната кухня, която се предлага на борда на кораба. Общо взето почивката е перфектна от началото докрай на един кораб.

Кои са любимите кораби на българите?

  • Като цяло мога да кажа основно три любими круизни компании, най-предпочитани и най-познати на нашия пазар. Това, разбира се, са MSC, Costa, които вече много набраха сила на нашия пазар и Celestyal с гръцки острови. Това са трите компании, които винаги са били най-предпочитаните, но тъй като при тях липсват други дестинации (примерсно Аляска, Австралия и Нова Зеландия, Индийски океан, Азия),  след тях веднага започват на нашия пазар да набират популярност NORWEGIAN CRUISE LINE, които имат по-нестандартни маршрути, както и HOLLAND AMERICA, които имат един от най-интересните и хубави маршрути - този в Аляска. Двете компании правят изключително добри маршрути в Азия, нещо което като цяло липсва при MSC и Costa. Разбира се и Royal Caribbean & Celebrity Cruises.

Точно щях да попитам за Royal Caribbean - какъв е интересът, защото те имат най-големите кораби в света?

  • Интересът към тях е добър, но примерно последния кораб, който пуснаха - Icon of the Seas, е позициониран с тръгване само от Маями и съответно не всички успяват да вземат визи за САЩ, за да могат да ходят на тези круизи. Затова се търсят от българите круизите из Карибите, които не изискват визи. Това са вариантите на MSC и Costa - през зимата са изключително предпочитани. Засега от Маями, не толкова. При Royal Caribbean си има определен сегмент кръг от хора, които ги предпочитат и винаги си ги търсят. Имат и кораби в Европа, но като цяло, когато най-нов кораб се пусне в Европа, тогава интересът е най-голям. Сега както най-новият и най-голям кораб е в Маями, има интерес, има и резервации, но не толкова, колкото ако би бил тук, в Европа.

Интервюто взе Мирослав Иванов