Новини Транспорт

Авиокомпаниите в САЩ ще връщат автоматично сумите за отменени полети

   
Авиокомпаниите в САЩ ще връщат автоматично сумите за отменени полети

Съгласно новите правила на Министерството на транспорта на САЩ авиокомпаниите вече ще трябва автоматично да възстановяват суми на пътниците, ако полетите им бъдат отменени или значително променени. Окончателните разпоредби, публикувани в сряда, очертават обстоятелствата, при които пътниците имат право на възстановяване на суми за всички пътувания до, от и в рамките на САЩ. Целта е да се улесни връщането на парите и да се уеднаквят правилата за възстановяване на суми между отделните авиокомпании. По данни на министерството жалбите, свързани с отказ на авиокомпаниите и билетните агенти да възстановят суми или забавяне на възстановяването им, са представлявали 87 % от всички жалби, свързани с обслужването на полети в разгара на пандемията на Covid-19 през 2020 г.

„Пътниците заслужават да получат парите си обратно, ако авиокомпанията им ги дължи - без главоболия и пазарлъци“, се казва в изявление на министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж. Съгласно новото правило пътниците ще имат право на възстановяване на средствата, ако има „значителна промяна“ в техните полети. Това включва:

Време на заминаване или пристигане, което се променя с повече от три часа за вътрешни полети или с шест – за международни полети.
Преминаване в по-ниска класа от първоначално закупената, например – от първа в икономична.
Смяна на летището на заминаване или пристигане.
Увеличаване на броя на прекачванията.
Промяна на свързващите летища или на самолетите, с които се лети, ако те са по-малко пригодени за хора с увреждания.
На пътниците ще бъдат възстановявани и таксите за чекиран багаж, ако той бъде изгубен и не бъде доставен в рамките на 12 часа след пристигането на вътрешния полет на гейта.
Международните полети ще разполагат с от 15 до 30 часа за връщане на изгубена чанта в зависимост от продължителността на полета.
Всеки, който е платил за услуга, като например Wi-Fi или развлечение по време на полет, и не я е получил, също ще получи парите си обратно.

Освен това Министерството на транспорта направи промени, за да улесни връщането на средства, като въведе изискване за незабавно автоматично възстановяване на сумата чрез първоначалния начин на плащане, включително и в брой. Търговската група „Авиокомпании за Америка“ заяви, че нейните превозвачи вече спазват и често надвишават нормативната уредба за защита на потребителите.

„Американските авиокомпании предоставят повече възможности и по-добри услуги, докато цените на билетите, включително допълнителните приходи, са на исторически ниски нива“, се казва в съобщението на групата.

Също така в сряда министерството публикува окончателно правило, изискващо от авиокомпаниите точно и ясно да съобщават за допълнителните си такси за чекиран багаж, ръчна чанта или за отмяна или промяна на резервация. Според Министерството на транспорта авиокомпаниите са отбелязали 30% увеличение на приходите от такси за багаж в периода 2018-2022 г.

„Авиокомпаниите трябва да се състезават помежду си, за да бъдат предпочетени от пътниците - а не – да им начисляват най-много изненадващи такси“, заяви Бутиджидж в изявление, като добави, че правилото ще спести на пътниците повече от половин милиард долара годишно.